Aliance států-vyvrhelů. Rusko a Čína se snaží zničit globální postavení Západu, tvrdí analytik

1. srpen 2024

V Íránu začal ve čtvrtek ráno smuteční obřad za šéfa teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji. Byl zabit ve středu v Teheránu při úderu, který je připisován Izraeli. Zabití Haníji odsoudilo mimo jiné Turecko, člen Severoatlantické aliance, a taky Rusko. „Linka Íránu do Moskvy je velmi očividná. A ta druhá je samozřejmě do Pekingu,“ myslí si Pavel Havlíček, analytik výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky a odborník na Rusko.

Útok na Haníju v Teheránu se stal pouhý den po inaugaraci íránského prezidenta Masúda Pezeškjána, který je považován za umírněnějšího politika. Bývalý vůdce Hamásu Haníja podle Havlíčka v minulosti častokrát pobývat v Turecku a není pro něj překvapení, že Ankara útok kritizuje.

Čtěte také

„Bohužel je to dlouhodobá politika Turecka, které si zkrátka dělá svoji politiku nejen v regionu, ale častokrát i vůči Alianci. Někdy se o něm mluví jako o černé ovci NATO, podobně jako o (maďarském premiérovi) Viktoru Orbánovi uvnitř Evropské unie,“ hodnotí Havlíček a doplňuje:

„Zároveň je to člen, který je pro Alianci významný bezpečnostní hráč a významný aktér v tomto regionu.“

Přesto bývá Severoatlantická aliance z rozhodnutí Ankary na rozpacích. „Chování Turecka jak historicky vůči Rusku, tak samozřejmě jeho ambivalentní pozice vůči například Ukrajině a válečnému konfliktu, který Rusko vede, někdy opravdu přidělává západním lídrům vrásky na čele,“ připomíná analytik.

Vzájemná podpora

Írán – podobně jako jiné významné arabské státy – v posledních letech spíše vybízel k deeskalaci blízkovýchodního konfliktu. Nyní však Teherán slíbil odplatu Izraeli, který z atentát na Haníju obviňuje. Je ale otázka, kdo se postaví na stranu Teheránu.

„Bylo to vidět v minulých dnech, když se svolalo mimořádné setkání Rady bezpečnosti OSN. Iniciovalo to Rusko, které je stálým představitelem. A bylo to právě na popud Íránu,“ říká Havlíček, podle kterého jde o potvrzení vztahu mezi Teheránem a Moskvou. 

„Je tam vzájemná podpora a myslím si, že tohle bude dobrá příležitost, řekněme, znovu si Írán zavázat. A to s ohledem na nového prezidenta, který nebyl úplně očividně velmi proruský, jak to bylo v minulém období,“ doplňuje.

Čtěte také

Írán dlouhodobě zasílá Rusku drony, Moskva za to na oplátku podle Havlíčka nabízí diplomatickou podporu, třeba právě na úrovni OSN.

„Bude tam určitě i praktická pomoc. Pokud by se na Blízkém východě rozjel větší konflikt – a není to v této chvíli úplně vyloučené – tak si Írán samozřejmě bude hledat přátele. Linka do Moskvy je velmi očividná. A ta druhá je samozřejmě do Pekingu, který se oficiálně tváří velmi neutrálně, ale víme, že historicky právě takové režimy, jako je íránský, podporoval.“

Rusko se v mezinárodních vztazích dlouhodobě chová oportunisticky, připomíná Havlíček. „Využívá příležitostí, které možná i slabost Západu nabízí,“ zdůrazňuje.

Počítá sem třeba ruskou podporu syrskému lídrovi Bašárovi al-Asadovi. „Rusko a Čína jsou revizionistické mocnosti, které se snaží oslabit a zničit významné globální postavení zejména Spojených států, ale Západu jako celku,“ je přesvědčený Havlíček.

Ještě v roce 2001 stálo Rusko po boku Spojených států a zapojilo se do globální koalice boje proti terorismus. „Řekl bych, že toto se změnilo, když přišla konfrontace po invazi do Iráku, později po významných projevech, rok 2007, projev Vladimira Putina na mnichovské bezpečnostní konferenci,“ připomíná analytik.

„Dnes se Rusko chová asertivně, vyzývá Západ ke globálnímu soupeření, zapojuje se a sbližuje se daleko více s Čínou. Propojuje se aliance, řekněme, států vyvrhelů globálního společenství – Rusko, Čína, Írán, Sýrie, Nikaragua a další,“ vyjmenovává Havlíček a shrnuje:

Toto jsou státy, které stojí bok po boku, aby konfrontovaly západní společenství. Na terorismus už rozhodně nehledí.“ 

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

autoři: Barbora Tachecí , job

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.