Alexandr Mitrofanov: Všeho schopné Babišovy výroky

2. září 2016

Ve čtvrtek večer vypukly emoce kolem slov prvního vicepremiéra, ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše ve Varnsdorfu tak, jak je zaznamenal server Aktuálně.

Šlo o toto sdělení: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali,“ řekl ministr při debatě s občany. „To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“

Uživatelé sociálních sítí zareagovali okamžitě. Nezaháleli ani politici. Nejvíce se vyjímalo vyjádření premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pro Respekt: „Pokud něco takového opravdu řekl, doporučoval bych Andreji Babišovi, aby si zajel do Let a seznámil se s historickými fakty, jak nacisté a ti, kdo jim pomáhali, různými metodami zabíjeli Romy. Pak by se měl zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti.“

Babiš v mžiku uvedl, že je to „vytržení z kontextu od Bakalova novináře“. A dodal: „Když jsem byl na návštěvě u firmy Ravak v Příbrami, tak mě zakladatel firmy pan Vařeka, kterému je 82 let, informoval, že zažil časy, kdy všichni romští spoluobčané pracovali, a mluvil o Letech, kde podle jeho názoru byl pracovný (tak je to v textu – pozn. autora) tábor a ne koncentrační tábor, jak se o tom mluví. Takže jsem jen interpretoval jeho slova.“

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek žádal, aby premiér přišel s odvoláním ministra financí. Předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek byl vůči navrženému postupu skeptický, říkal však, že bude chtít vysvětlení, a odsoudil anticiganismus.

Varnsdorfské extempore

Zatím chybí autentická nahrávka Babišových slov. Bez ní se může odvolávat na to, že jeho vyjádření bylo zkresleno. Nakonec se omluvil s tím, že vůbec nevěděl, jak to vypadá mezi českými Romy. Byl patrně v šoku a tak si pustil pusu na špacír.

Pietní akt v Letech u Písku připomněl oběti romského holocaustu

Ať už bude závěr této kauzy jakýkoli, již dnes je možné zamyslet se nad jejím pozoruhodným aspektem. Představme si, že zpráva o inkriminovaném výroku by sice přišla, ale s tím, že tato slova nepronesl Andrej Babiš, nýbrž politik, z jehož úst by mohla zaznít pouze v záchvatu náhlého šílenství. Například, ať neopouštíme kruh aktérů tohoto případu, by se napsalo, že holocaust tímto způsobem zpochybnil premiér Bohuslav Sobotka.

Je jasné, že se takto dostáváme z oblasti doložitelných faktů do sféry lidských emocí. Ale politika je na emotivním přístupu voličů založená v míře větší než malé a někdy je ta míra až nezdravě velká. Takže: kdo by měl ihned tendenci uvěřit, že se zmíněného výroku dopustil Andrej Babiš, a kdo zas, že Bohuslav Sobotka?

Vyznavači reinkarnace věří, že po smrti dojde k převtělení, a zda nová nádoba pro duši bude dobrá nebo špatná, záleží na tom, jak se člověk choval za současného života.

Politici dokážou proces urychlit. Když se někdo projevuje jako bezskrupulózní populista a demagog, je tu předpoklad, že řekne cokoliv. Andrej Babiš se po svém varnsdorfském extempore nemá čemu divit.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio