Alexandr Mitrofanov: Střídání šamanů

7. listopad 2013

Nedávno jsem ve Wikipedii narazil na heslo šamanismus. Mystické konotace jsem vypouštěl, ale samotná úloha šamana mi nepřišla pro naše končiny až tolik exotická.

Vždyť je to člověk, kterého jiní považují za schopného komunikovat s vyššími silami a sdělovat moudra, která obyčejný smrtelník nevidí. Zaujal mě poznatek, že někdy se jedinec může šamanem stát vlastní volbou či z vůle své komunity. Ale takoví jsou považováni za méně mocné než ti, kteří šamanskou pozici zdědili či byli vyvoleni.

U nás platí jiná pravidla. Vyvolení jsou leda ve vile. A jeden takový, který všechno zdědil, se nedávno pokoušel stát se hlavou státu. Ti ho, panečku, hnali. Těmi myslím většinové voliče.

Zato šamani, kteří se do tohoto stavu dostali vlastní volbou nebo z vůle komunity, se u nás vyskytují pravidelně. A neplatí, že by byli považováni za méně mocné nežli šamani dědiční nebo vyvolení.

Naši nejstarší současníci si takových šamanů pamatují už mnoho. Nejdříve šlo o člověka, kterého dnes všichni pietně označují TGM. Pak to byl Kléma, který měl pod čepicí. Na kratičký čas vzplanul obdiv k Sašovi Dubčekovi. Následovalo dvacet let bez šamanů. Jen s čaroději čtvrté kategorie.

Zato po listopadu 1989 se obdivovaní muži komunikující s vyššími silami střídali v rozzářených očích jejich ctitelů dost rychle. Václav Havel. Václav Klaus. Miloš Zeman. Pokusil se sám přihlásit k vyšší bytosti také Jiří Paroubek, nebyl ale vyslyšen.

Profrčelo to jako lokomotiva. A jsme u dneška, který si už skoro všichni zvykli označovat za dobu hlubokého rozčarování.

Dovolil bych si vnést do tohoto pochmurného hodnocení trochu optimismu. Není to krize. Respektive krize to je, ale vznikla jen proto, že dochází ke střídání šamanů. To je vždycky čas neklidu, než se nový člověk ve funkci usadí.

Vrátím se k heslu šamanismus, kde se můžeme dočíst následující: „Ve většině kultur je šaman po iniciaci fyzicky i duševně normální, nebo okolí mentálními schopnostmi i převyšuje. Podstatným rysem šamana je vysoká schopnost koncentrace a meditace, snášení utrpení a výborná kondice.“

Těmito vlastnostmi v míře vysoko čnějící nad průměrným českým obyvatelem se dlouhá léta vyznačoval muž, svými ctiteli za vtělení kromobyčejné moudrosti a mimořádných schopností bezesporu považovaný a proto jejich hlasy zvolený českým prezidentem. Jenže jak koncentrace, tak kondice začínají v případě Miloše Zemana povážlivě a okatě chřadnout.

Šaman není doživotní funkce. Musí zajišťovat aktuální spojení kmene s vyššími silami a garantovat tak lepší život. Andrej Babiš byl komunitou jeho voličů na tuto roli bezesporu vybrán. Vyšší síla zde není Bůh, ale Úspěch. Očekávání jsou velká. Splní je nový muž ve funkci?

Řemeslo zná. Šamani v extatickém stavu bojují s duchy nebo s šamany nepřátelských skupin. Babiš tepe politiky a média. Začátek je to stylový.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio