Alexandr Mitrofanov: Ruský letoun ztrácí výšku

17. prosinec 2014

Už několik let nepřicházejí z Ruska dobré zprávy. V minulých dnech začaly chodit zprávy ještě horší. Nenarostl prudce deficit demokracie. Ten se prohlubuje postupně a plánovaně.

Nevyostřila se skokově agresivní rétorika, počínaje prezidentem a konče ochrankou v obchodě. Ta roste povlovně a nezadržitelně.

Horší je situace proto, že ruská společnost ztrácí půdu pod nohama.

Panika zatím nenastala, ale například středeční oznámení moskevských směnáren, že jim došly dolary a eura, svědčí o nenormálním stavu.

Základ popularity Vladimira Putina spočíval mimo jiné v jistotě běžných občanů s příjmy nad hranicí pásma chudoby, že mohou kdykoli směnit své rubly za cizí valuty, a ti trochu lépe situovaní pak stráví dovolenou venku. I kdyby to měl být jenom Egypt nebo Turecko.

Čtěte také

Tento pocit alespoň nějaké jistoty je ohrožen. Spolu s rublem, který skáče jako pominutý, ale většinou se otřásá a padá coby malé letadlo při turbulencích, se zachvěla celá konstrukce ruské společnosti.

Potvrdilo se, že je nepevná a nespolehlivá. Rozbor příčin včetně historických by vydal na několikadenní konferenci. Spíše má význam podívat se, jaké názory se zevnitř Ruska dnes ozývají.

Většina Rusů dnes nejspíše stojí v nekonečných frontách na jakékoli zboží, které je třeba na poslední chvíli zakoupit, aby se aspoň nějak zhodnotily propadající ruble z domácí pokladny

Agresivně poslušná většina, jak kdysi pojmenoval tuto převažující část společnosti historik Jurij Afanasjev, nejspíše stojí v nekonečných frontách na jakékoli zboží, které je třeba na poslední chvíli zakoupit, aby se aspoň nějak zhodnotily propadající ruble z domácí pokladny.

Myšlenkově se ale tito lidé nikam neposunuli a určitě budou opakovat, že „Krym je náš“ a „Rusko je Putin“.

V menšinových vrstvách společnosti, které v těchto dnech rozhodně nemlčí, se objevují jiné názory.

Čtěte také

Novinář a místní poslanec ze Pskova Lev Šlosberg – což je člověk, který jako první odhalil tajné vysílání ruských vojáků na Ukrajinu a byl za to brutálně zmlácen – prohlásil: „Nevěřte, že ruský vlastenec je dnes ten, kdo je pro Putina. Ruský vlastenec dnes vystupuje proti Putinovi.“

Šlosberg je členem federální rady liberální strany Jabloko, která ovšem žádnou roli v ruské politice nehraje.

Ruský prezident Vladimir Putin

Na dálku mu oponuje demokratický novinář Leonid Kanfer: „Byť to zní podivně, jsme momentálně s Kremlem na stejné lodi uprostřed moře lůzy, kterou jsme my sami vypiplali a která je hotova nabrat na vidle každého, komu může něco šlohnout. Jistěže v Rusku nebude Majdan kvůli evropské integraci. Ale kvůli levné vodce, salámu a hypotékám? Beze všeho.“

Navazuje na to publicista Alexandr Šmeljov: „Masové ožebračení, nevyplacené platy a důchody, bankroty a nezaměstnanost, prázdné regály a úmrtí z hladu, toto všechno musí nastat za vlády Putina a Jednotného Ruska. Aby nikdo neměl pochybnosti, kdo za to všechno může a kdo bude pohnán k odpovědnosti.“

Ruský letoun v těchto dnech prudce ztrácí výšku. Kapitán se zatím cestujícím neukázal, ani k nim nepromluvil. Zjeví se zítra, kdy má svou tradiční obří prezidentskou tiskovku. Ovládá vůbec řízení? V každém případě by se měly pozemní služby, i my s vámi, připravit na režim Mayday.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio