Alexandr Mitrofanov: Rusko po „volbách“. Ten umí to a ten zas tohle

22. březen 2024

V poledne v neděli 17. března vzplál na Můstku v Praze Putin. Nebyl to ruský prezident, jen jeho maska. Asi stovka ruských občanů, kteří Putina nesnáší, tento rituál doprovodila potleskem.

O dva dny dříve stála před ruským konzulátem v Praze dlouhá fronta držitelů pasů Ruské federace. První reakce české veřejnosti, která se v zákrutách ruského exilu neorientuje, byly nevraživé. Tyto lidi vnímala jako Putinovy oddané služebníky, kteří mu přišli odevzdat hlas v tzv. „volbách“. Bylo to ale jinak.

Čtěte také

Pražská ambasáda umožnila hlasovat pouze v pátek, ačkoli procedura v Rusku samotném trvala od pátku do neděle. V neděli v poledne se měli Putinovi odpůrci shromáždit před volebními místy v Ruské federaci i v zahraničí a měli tak dát najevo, že je jich mnoho. Pražští Rusové to udělali z donucení už v pátek.

Protest neprotest

Nakonec i podle úředně vyhlášených výsledků měl Putin v Praze prachbídnou podporu. Získal pouze 15,68 procent hlasů. Vyhrál kandidát pseudoopoziční parlamentní strany Noví lidé Vladislav Davankov s 59,89 procenty hlasů.

Putinovi odpůrci pro Davankova hlasovali proto, že není Putin a je prý proti válce. Podle očekávání však Davankov vzápětí Putinovi osobně řekl, že Rusko musí Ukrajinu porazit a že jediný člověk, který je toho schopen, je sám Putin.

Alexandr Mitrofanov

Tím se protest odpůrců uzavřel. Navzájem se ale ujišťovali, že byli skvělí, protože se viděli a pochopili, že je jich mnoho.

Putin jim nakonec veřejně poděkoval, protože zvýšili účast v proceduře, načež Kreml připsal jejich aktivitu právě ochotě potvrdit Putina v prezidentském úřadu. Nakonec mu úředníci připsali rekordních 87,28 procent hlasů.

Putin pevně v sedle

Hlava státu šla hned poté na schůzi vedení své mateřské organizace, tajné služby FSB, a vytyčila řadu úkolů. Tajní mají čelit válce, kterou proti Rusku podle Putinových slov vede Západ, a v průběhu této války bombarduje klidná ruská města, páchá atentáty na ruské činitele, snaží se verbovat Rusy jako vykonavatele teroristických činů v Ruské federaci.

Navíc Západ provokuje národnostní rozmíšky, narušuje lidská práva Rusů, používá rusofobii a další nenávistné ideologie.

Zvláštní sada úkolů musí být splněna ve vztahu k Rusům, kteří bojují v ukrajinské armádě. Putin nařídil, aby byli všichni zlikvidováni, protože jsou pro něj soudobí vlasovci.

Čtěte také

Mezitím zahájily ruské represivní orgány první trestní stíhání LGBT občanů. Bar Póza v Orenburgu byl zavřen a umělecký ředitel Alexandr K. a manažerka Diana K. jsou ve vazbě s obviněním z extremismu.

Doslova zní odůvodnění jejich viny takto: „Obvinění, jsouce osobami s netradiční sexuální orientací, působili jako skupina osob dle předběžné domluvy s neurčenými osobami, které rovněž podporují názory a činnost mezinárodního společenského spolku LGBT, jenž je v naší zemi zakázán, pracovali v baru Póza.“

Jak vidět, ruský prezident a jeho poddaní umí to, a Putinovi odpůrci zas tohle. Ale dohromady neudělají nic, protože režim slabými odpůrci pohrdá.

Autor je komentátor serveru Novinky.cz.

Spustit audio