Alexandr Mitrofanov: Ruská televize hodinu vychvalovala Putina ve speciálním pořadu

7. září 2018

Mediální událostí končícího týdne se v Rusku stala premiéra nového pořadu Moskva. Kreml. Putin. Minulou neděli večer běžel hodinu na celostátním kanálu Rossija 1.

Posláním nového pořadu je chválit Vladimira Putina. V první části nadšeně vyprávěl mladý reportér doprovázející hlavu státu na cestách, jak je 65letý Putin fyzicky zdatnější než on sám. Reporting o cestě na Sibiř mimo jiné opěvoval péči, kterou Putin věnoval mladému dělníkovi, který neprávem nedostal byt. Teď ho dostane.

Alexandr Mitrofanov: Putin naboural vlastní obraz všemocného cara

Vladimir Putin

Není momentálně v Rusku jiné téma, které by zajímalo skutečně všechny vrstvy obyvatelstva, než plánované zvýšení věku odchodu do důchodu.

Ve druhé části obsáhle chválil Putina poslanec Dumy z vládnoucí strany Jednotné Rusko za to, že hlava státu vystoupila v televizi k zvýšení věku odchodu do důchodu. Hlavní body ódy zněly: vždyť to dělat nemusel; a když to udělal, dokázal všechno vysvětlit a navrhnout zmírnění.

Ve třetí části běžely záběry z víkendu, který Putin spolu s ministrem obrany a šéfem tajné služby FSB strávil v Tuvě na jižní Sibiři. Ve studiu se objevil prezidentův mluvčí, který kladl největší důraz na to, že šéf chodil po horách nahoru a dolů a že tuhle zátěž by nepřipravený člověk nezvládl. Byl ukázán Putin, vyjadřující spokojenost, že ušel 8 kilometrů.

Zlatým hřebem byly záběry, kdy jinak prý mimořádně plaší kozorozi neutíkali před prezidentem, protože ho prý přijali za svého. To měla být legrace. Stejně jako výrok mluvčího, že kdyby se před Putinem objevil medvěd, nebyl by takový pitomec, aby ho nepoznal, a choval by se pak slušně.

Porušení nepsané společenské smlouvy

Profesor prestižní vysoké školy mezinárodních vztahů MGIMO Valerij Solověj soudí, že pořad měl Putina zlidštit. „Typologicky se to podobalo sovětské propagandě kolem drahého Leonida Iljiče Brežněva. Výsledek pravděpodobně bude týž, čili negativní. Strategicky se Putinova image nachází ve fázi snižování popularity a žádné kompenzace již nepomohou,“ řekl Solověj.

Jefim Fištejn: Rusko nemůže držet krok se Západem

Donald Trump a Vladimir Putin během setkání v Helsinkách

Od setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem v podstatě nikdo nic neočekával. I přesto jsou sdělovací prostředky blízké Demokratické straně zklamány.

Známá socioložka Jekatěrina Šulmanová uvedla, že hlubší průzkumy ukazovaly již krátce po letošní volbě hlavy státu, že značná část Putinových stoupenců věřila v zázračný recept na změny k lepšímu, který prezident vytáhne. To se nestalo.

Negativně podle ní zapůsobila také propaganda, která většinu Rusů přesvědčila, že Putin všechny ve světě porazil a že Rusko určuje světový vývoj. Vzniklo z toto očekávání, že po drtivém vítězství v zahraničí přišel čas na vyřešení palčivých ekonomických a sociálních problémů v samotné Ruské federaci. Ani to se neděje.

Šéf agentury Levada Centr Lev Gudkov na základě čerstvého průzkumu hovoří o prudkém nárůstu napětí mezi širokými vrstvami ruského obyvatelstva. „Občané vnímají zvyšování výdajů na armádu, policii, úředníky, na válku v Sýrii, jejíž smysl nechápou, na konfrontaci se Západem. A najednou je tu penzijní reforma. To je porušení nepsané společenské smlouvy,“ říká Gudkov.

Alexandr Mitrofanov

Fond Veřejné mínění uvádí, že Putinova popularita se v souvislosti s penzijní reformou snížila ze 62 procent v červnu na 47 procent koncem srpna. Nový televizní pořad to má napravit.

Autor je komentátorem deníku Právo

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.