Alexandr Mitrofanov: Proč nemůže summit EU zastavit populisty

16. září 2016

Dnes ráno proběhla na Twitteru zajímavá výměna. Účet premiéra Bohuslava Sobotky zveřejnil sdělení před summitem Evropské unie v slovenském hlavním městě: „V Bratislavě nás čeká důležitá debata o budoucnosti EU. Evropa se musí postarat o bezpečí svých občanů, podpořit růst a sbližování životní úrovně.“

Pan J. G., kterého z twitterových diskusí znám jako odpůrce populismu a autoritářství, mu odpověděl svým přáním: „A hlavně zastavit populisty Kaczyňského, Orbána a Fica.“

Toto přání je pochopitelné. Stejně tak mi ale přijde nesplnitelné v kontextu, v němž bylo vysloveno.

Na summitu EU se scházejí politici zvoleni občany ve svých zemích. Je tam Angela Merkelová, Sobotka, i Viktor Orbán a Robert Fico. Jsou ale ve stejném postavení jako první dva jmenovaní šéfové vlád.

Z jakého titulu by například Merkelová, Sobotka, případně další premiéři začali provolávat heslo Stop Orbán, stop Fico? Byla by to urážka Maďarska a Slovenska. Totožné by to bylo s Jarosławem Kaczyńským. Jeho strana zvítězila v polských volbách a vládne legitimně.

O podobnou slovní piruetu se nedávno skutečně pokusil lucemburský ministr zahraničí. Začal verbálně vyhánět Maďarsko z EU. Ne že by nenašel porozumění u lidí, kteří se cítí občany EU a jimž leží Orbánovy manýry v žaludku. Politici včetně Sobotky ale tento nápad odsoudili. Proč?

Dárek Putinovi?

Zastavit Orbána mimo jeho zemi nikdo nemůže

Protože mladické nadšení pro radikální řešení je skvělá věc, ale informovaný a uvažující politik mívá duši starce nezávisle na svém fyzickém věku. Evropská unie je stále ještě společenstvím zemí, které si dalo do základu hodnoty odrážející vývoj člověka od polozvířete k rozumné bytosti.

To ovšem bylo v době relativní stability, respektive v časech, kdy se zdálo, že nacismus byl poražen a další nebezpečí lze zažehnat rozumem.

Civilizace se ale pravidelně dostávají pod tlak procesů, které nebyly s to předvídat. Současné spojení globalizace a novodobého stěhování národů strhává z obrovského množství jedinců tenkou vrstvu lidskosti a obnažuje prastaré animální základy, mezi nimiž dominuje strach a nedůvěra ke komukoliv, kdo není z mé nejbližší smečky.

Evropská unie je ve dvojím tlaku šířícím se z ohnisek, kde v tomto procesu pokročili nejdál, a to se státní podporou. Na její základy útočí Islámský stát i Putinovo Rusko. Každý po svém, ale vší silou zlé zvířecké energie, kterou záměrně pěstují u svých poddaných.

Účelem je zničit společenství, které je musí dráždit především schopností zajistit normální život pro většinu svých obyvatel. A spojenci těchto nepřátel unie, ať už nevědomky či vědomě, se už stali ti politici v samotné EU, kteří využívají stejnou zvířeckost v lidech jako palivo pro svůj vzlet na vrcholky moci.

Odříznout příslušné země by však znamenalo nabídnout je jako dárek v tomto případě Putinovi. Nevypadá to, že by evropští demokratičtí politici znali jasná východiska ze současné krize. Ale na salámovou metodu ve prospěch nepřítele zatím nepřistupují. Proto Orbána, Kaczyňského a Fica mimo jejich země nikdo zastavit nemůže.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio