Alexandr Mitrofanov: Od komsomolců k putinovcům - poselství po 50 letech

26. říjen 2018

V ruských expertních kruzích se diskutuje o změnách, protože systém řízení státu je v krizi.

Změny mají vycházet z projektů vypracovaných administrativou prezidenta Vladimira Putina po schválení hlavou státu.

Alexandr Mitrofanov: Fotbalisté výtržníci jako záchrana a hromosvod

Alexandr Kokorin

V pondělí 8. října se dva známí ruští fotbalisté, útočník Zenitu Petrohrad Alexandr Kokorin a obránce Krasnodaru Pavel Mamajev vraceli z tahu a po cestě zmlátili tři lidi.

Lze zaslechnout spekulace o přechodu na systém dvou stran, přenesení moci na Státní radu, v jejímž čele by stanul Putin, nebo dokonce o připojení Běloruska k Rusku a nové hlavě nového státu, která by se jmenovala Vladimir Putin.

Již tradičně se v ruských poměrech nepočítá s obyvatelstvem jako subjektem změn. Byly by mu včas oznámeny jako za carských nebo sovětských časů. Pro zjištění stavu mysli většinového obyvatelstva existuje mnoho nástrojů. Mne zaujala zdánlivě lokální a dílčí věc, která je však v mnohém typická.

V těchto dnech by měl sté výročí Komsomol, mládežnická organizace sovětských komunistů. V jihoruském Volgodonsku proto s pietou otevřeli kazetu s poselstvím, které v roce 1968 zanechali potomkům tehdejší komsomolci. Hlášení bylo zveřejněno.

V pozoru vyslechnout změny

„Sovětská mládež se pyšní svými úspěchy po právu. V revolučních, pracovních a vojenských hrdinských činech svých otců a matek vidí zářný příklad hodný následování. Společnou věcí celé městské organizace Komsomolu se stal boj za předčasné splnění pětiletky.“ To je úryvek z poselství.

Alexandr Mitrofanov: Putin Rusům vzkázal, že by se po jaderné válce ocitli v ráji

Vladimir Putin

Vědci Michail Dmitrijev a Sergej Bělanovskij v březnu 2011 předpověděli protesty proti Vladimiru Putinovi, které propukly za dalších pár měsíců.

Tady je další: „Američtí a izraelští agresoři rozsévali znepokojení a napětí. My, jako věrní přívrženci proletářského internacionalismu, jsme poskytli pomoc vietnamskému lidu, bránili jsme socialistické vymoženosti v Československé socialistické republice. Nepřítel neprošel! Ani neprojde!“

Jako věrní přívrženci tradic stvořili současní mládežníci vlastní poselství a uložili ho pro potomky v roce 2068. Tady jsou úryvky: „Mládež Volgodonsku v roce 2018 je aktivní, cílevědomá, je připravena realizovat ambiciózní projekty... My, mládež města Volgodonsku, v době prudkého vývoje moderních technologií jdeme cestou růstu našeho města jako města vědy! Jsme pro světlé zítřky a chytré technologie! Přejeme vám, abyste přivítali rok 2068 pracovními úspěchy, grandiózními věděckými objevy, abyste byli důstojnými pokračovateli našich počinů!“

Libor Dvořák: Kosmonautika, součást ruské státní prestiže. Teď trpí víc, než je Putinovi příjemné

Start lodě Sojuz MS-10

Čtvrteční start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se kvůli selhání jednoho motoru druhého stupně nosné rakety Sojuz-FG nezdařil.

Jak vidět rétorika se za 50 let pronikavě nezměnila. Komsomolci byli navíc upřímnější, když zmínili sovětské vojenské zásahy ve Vietnamu a Československu. O Ukrajině či Sýrii dnešní mládežníci nepíšou ani slovo. Přitom místní noviny nevyloučily, že volgodonští důstojníci budou do Sýrie odveleni.

V poselství pro rok 2068 není ani zmínka o strašných výbuších zdejších obytných domů v roce 1999. Ani o lhostejnosti úřadů k lidem, kteří po tomto teroristickém aktu utrpěli těžká fyzická a psychická zranění. Není možné bez pohnutí číst dobové noviny s popisem jejich anabáze.

Alexandr Mitrofanov

Zato ve volbě hlavy státu v roce 2018 získal ve Volgodonsku Vladimir Putin přes 76 procent hlasů. O zdejší obyvatele strach mít nemusí. Vyslechnou v pozoru, jaké změny budou z jeho vůle platit.

Autor je komentátorem deníku Právo

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio