Alexandr Mitrofanov: Je nejvyšší čas použít selský rozum

12. srpen 2016

Pražský hrad si pořídil novinku. Jsou jí fronty návštěvníků, které vznikly poté, co byla zavedena bezpečnostní prověrka lidí mířičích na prohlídku kulturní památky. Prezident má být chráněn před jedinci, kteří pojali nápad se ozbrojit.

Na tom by nebylo nic zvláštního, i když se hlava státu neprochází po hradních nádvořích a nezdraví se s turisty. Rozpaky vzbuzuje jiná souvislost. Miloš Zeman právě vyzval občany, aby se ozbrojovali.

Učeně se stavu mysli, který vyvolává srovnání prezidentových slov a činů, říká kognitivní disonance. V praxi podobný podnět obvykle vede k nekontrolovanému výskytu emotivně zabarvených reakcí více či méně pejorativní povahy. Jako příklad lze uvést No to čumím, ty vado!

Ventiluje se tak přetlak, který vzniká komparací výzvy, aby se lidé ozbrojovali, a subjektivním chováním vyzyvatele, který se na rozdíl od adresátů příslušné výzvy skrývá před jejími možnými negativními následky v podobě násilných činů za použití zbraně nejen za zády četné ochranky, ale nově i za zdí prověrek, které zároveň ztěžují život běžným návštěvníkům Pražského hradu.

Nejde ovšem o unikátní příklad markantního rozporu mezi slovy politiků a skutečností. Hnutí ANO ve svém programu ke krajským volbám uvádí, že nechce „na našem území přijímat migranty, krize by se měly řešit v místech konfliktů mimo Evropu – v Sýrii, Libyi a Iráku“. Je to důležité téma, ale co společného má s krajskými volbami?

Podobně však vyznívá i program k těmto volbám od ČSSD: „Připravíme audit národní bezpečnosti, ve kterém vyhodnotíme bezpečnostní rizika včetně extremismu, organizovaného zločinu, hrozeb kybernetických útoků, přírodních katastrof i rizik spojených s nekontrolovanou migrací.“ Který hejtman by se toho ujal?

Možná ten středočeský, Miloš Petera, kdyby byl znovu zvolen. Přece na propagační fotce k těmto volbám, na níž je spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem, slibuje: „Ochráníme kraj před imigrační vlnou.“ Nespěchal bych s odsudkem těchto dvou pánů. Jako loajální občané pouze mohli uvěřit únorovému tvrzení prezidenta republiky, že se v roce 2016 migrační vlna převalí přes Českou republiku a Slovensko.

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

V případě, že někdo namítne, že se nic takového nestalo, by bylo možné argumentovat, že se to nestalo v naší obci, a že jinde po republice to bují, jen se to tají. Dobrým vyprošťovákem z tohoto myšlenkového stavu je ale statistika, kterou zveřejňuje Český rozhlas zde.

Vladislav Vančura napsal: „Kdybych měl odpovědět na otázku, co je důležité a co má být na počátku práce zdůrazněno, řekl bych: vědomí souvislosti. Vědomí kladných i záporných vztahů, vědomí souběžných akcí, vědomí tradice a pohled, který dovede obsáhnout široký obzor.“ To je řečeno učeně. A teď lidově: hodně často se v této zemi zaklíná selským rozumem. Je nejvyšší čas ho také použít.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio