Afrika v cyklech extrémního sucha

21. duben 2009

Neblaze proslulé sucho, které postihlo oblast afrického Sahelu v 70. letech minulého století, bylo podle nové studie jen menší událostí.

Odborníci z Texaské univerzity v Austinu analyzovali vzorky sedimentů, které vyvrtali ze dna jezera Bosumtwi v Ghaně. Jezero tvoří kráter po dopadu asteroidu, což znamená, že výška jeho hladiny je závislá na množství srážek. Vrtná jádra tak poskytla nepřetržitý záznam o tom, jak v Ghaně pršelo během posledních 3000 let. Z něj vědci zjistili, že desetiletí trvající těžká sucha tuto oblast postihují každých 30 až 60 let. Každé z nich přitom bylo srovnatelné s tím, které v 70. letech minulého století v Sahelu zahubilo více než 100 000 lidí.

Výsledky studie publikované v časopise Science také ukázaly, že sucha tohoto rozsahu nejsou tím nejhorším, co může země Sahelu potkat. Kromě desetiletí trvajícího sucha se během sledovaného období opakovaně vyskytla i sucha, která trvala více než sto let. Zatím poslední "megasucho" trvalo od roku 1400 až do roku 1750. Autoři studie se domnívají, že suchá období v Sahelu souvisí s fluktuacemi povrchové teploty Atlantiku - což znamená, že současné klimatické změny mohou situaci v Africe teoreticky zhoršit.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio