Adrenalinové sporty zažívají v Česku boom

5. listopad 2014

Ještě před pár lety bylo do sousloví adrenalinové sporty řazeno téměř vše, co jakýmkoliv způsobem vyčnívalo z tradičně zažitého fotbalovo-hokejového vnímání reality u nás. Aktuální situace je ale už hodně odlišná. Zatímco bungee jumping se stal jakýmsi prehistorickým přežitkem, „adrenalinový trh" v Česku mezitím rozkvetl v jeden z největších, a to i v celosvětovém měřítku.

Pro některé jde o zpestření civilního života, pro jiné o důležité sebepoznávání. Všichni milovníci adrenalinových sportů ale mají společné to, že bez endorfinu v krvi by nemohli žít.

Začneme u atrakcí, které přeci jen i dnes zůstávají milovníkům adrenalinu nejhůře dostupné. I proto se jim věnují hlavně ryzí profesionálové. Jedním takovým je i účastník rallyového mistrovství světa Martin Prokop, kterého zastihnete většinu roku v útrobách vozu, pojmenovaného romanticky ženským jménem Fiona.

Jízda v podobném rallyovém speciálu připomíná let těsně na zemí v obrněném tanku, který jako by byl žvýkačkou doslova přilepen k šotolinové trati. Ve skutečnosti je samozřejmě vše jen a pouze o mistrovství daného jezdce.

Ještě více děsivější zážitky můžete podstoupit, pokud se vydáte do říše zřejmě nejvíce nebezpečné zábavy ze všech, tzv. swoopingu. Tedy létání na padáku v extrémních rychlostech těsně nad zemí, které v posledních letech zaplatilo u nás už několik odvážlivců cenou nejvyšší.

Ve swoopingu rozhodují i drobné detaily nejen o úspěchu, ale i holém přežití. Kvůli velkému riziku se také všechny velké závody konají nad vodní hladinou. Neoficiálně se ale dějí mnohem divočejší věci: průlety nad hlavami lidí, trefování se mezi domy, do otevřených branek apod. Lidí, kteří něco podobného zvládnou vskutku mistrovsky, přitom není mnoho.

Swooping

Další skupinu vzdušných dravců tvoří letečtí akrobaté, které u nás reprezentuje už několik let hlavně Martin Šonka, pilot slavné světové série Red Bull Air Race. Hodnoty přetížení se u tohoto adrenalinového sportu mohou dostat až za hranici +6G.

Všechny tři předchozí adrenalinové sporty jsou ovšem velmi fyzicky, ale zejména finančně náročné. Trh lidsky i finančně dostupných adrenalinových zábav pro ryzí amatéry je, ale i tak už dnes hodně široký. V jeho čele stojí hlavně skydiving, neboli padákový seskok z letadla.

Skáče se většinou z výšky okolo tří kilometrů v tandemu s profesionálem. Za podobným adrenalinem navíc jezdí do Česka v posledních letech čím dál více cizinců. Nejvíce jich je z Koreje a na českých letištích na ně narazíte velmi často.

„Skydiving u nás není tak populární a hlavně je hodně drahý. Já mám kamarádku, která to tady vyzkoušela a doporučila mi to. Důležité je pro nás, že je to tady mnohem levnější než jinde v Evropě. Rozdíl je třeba oproti Švýcarsku až dvojnásobný," popisuje důvody, proč se vydal za skydivingem do Česka Jihokorejec Kim.

Kdo by chtěl navíc spojit podobné pocity z létání s pobytem ve vodní říši, pro toho už je zase nachystaná naprostá adrenalinová novinka v Česku, říká se jí flyboarding. Na speciálním prkně s tryskami můžete létat až 9 metrů nad hladinou a následně se jí prokousávat až do vodních hlubin.

Michal Jurman vyzkoušel flyboarding na vlastní kůži

Jak je patrné z předchozích reportážních cest za adrenalinem, možností jak vyplavovat endorfin do krve je u nás ale celá řada. Adrenalinové sporty ovšem nemají být jen o exhibici vlastního ega, ale cestouk vlastnímu niternému obohacení.

autor: mij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.