Adam Černý: Zatykač na Putina dělá starosti Jižní Africe

2. květen 2023

Když prezidentská kancelář koriguje výroky svého šéfa, že o něčem informoval „politováníhodným způsobem“ a „mylně“, je to na pováženou. V případě jihoafrické hlavy státu Cyrila Ramaphosy nešlo o žádnou prkotinu, ale o to, zda jeho země stáhne svůj podpis pod Římským statutem, který jeho signatáře zavazuje spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem.

To by v daném případě znamenalo, že pokud by se na srpnový summit zemí skupiny BRICS, zahrnující Brazílii, Čínu, Indii, Jižní Afriku a Rusko, dostavil Vladimir Putin, domácí policie a justice se ho chopí a dopraví před soud do Haagu, protože zmíněný tribunál v březnu vydal zatykač, který ruského prezidenta na základě shromážděných důkazů činí odpovědným za nucené deportace ukrajinských dětí.

Čtěte také

V ideálním světě by sled událostí byl neodvratný a snadný. Každá země, která se přihlásila k Římskému statutu, se postará, aby každý, na něhož je vydán zatykač Mezinárodního trestního tribunálu, jakmile vstoupí na její půdu, usedl na lavici obžalovaných v Haagu.

V reálném světě vstupují do hry další argumenty, jako například, zda i v těchto případech padá imunita, které se tradičně těší hlavy státu, tedy přinejmenším ty úřadující. Řada expertů se kloní k názoru, když jde o tak závažné zločiny, jaké tribunál projednává, tím spíše musí platit rovnost před zákonem, jinak by s trestem odešly jen menší a střední ryby a už ne ti z vrcholku mocenské pyramidy, tedy v případě ruské agrese proti Ukrajině Vladimir Putin.

Putinova omluvenka?

Čtěte také

Není jisto, zda si toto vše připouštěl jihoafrický prezident, když na tiskové konferenci se svým finským protějškem ohlašoval, že jeho země opustí Římský statut, protože prý mezinárodní tribunál funguje nevyváženě, neb obvinění nepřiměřeně často dopadají na africké politiky.

Asi si neuvědomil, že právě zatčení Vladimira Putina by mohlo onu zmiňovanou nevyrovnanost názorně korigovat, ale v úvahách Cyrila Ramaphosy mnohem větší roli hrají vzpomínky na dobu, kdy jeho Africký národní kongres nebyl vládní stranou, ale organizací pronásledovanou za boj proti režimu apartheidu, který nadřazoval občany bílé pleti nad domorodce s pletí černou, a kdy dostával hodně materiální i finanční pomoci z Moskvy.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Jihoafrická vláda nakonec musela vzít v potaz připomínku právníků, že dilema se zatykačem by opuštění Římského statutu nevyřešilo, protože podle stávajících pravidel odchod začíná platit až rok po oficiálním ohlášení. Takže Cyrilu Ramaphosovi nakonec třeba zbude hlavolam, zda by mohl přijmout omluvenku Vladimira Putina, že se srpnového summitu skupiny BRICS s ohledem na mezinárodní karanténu zúčastní jen prostřednictvím videokonference.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio