Adam Černý: Vražda Džamála Chášukdžího s odstupem jednoho roku

4. říjen 2019

Pár kroků, kterými novinář Džamál Chášukdží vstoupil dveřmi do saúdského konzulátu v tureckém Istanbulu, změnilo před rokem jeho život a zasáhlo do velké světové politiky.

Dvacet minut po svém příchodu byl vytrvalý kritik saúdských poměrů a tamějšího korunního prince zavražděn, jeho tělo rozřezáno a ostatky potom zakopány na utajeném místě.

Čtěte také

Politická vražda měla zůstat skryta. Byla však brzy odhalena, protože saúdskou misi průběžně sledovali turečtí zpravodajci, od nichž přepisy nahrávek pronikly na veřejnost. Vražda, která měla zůstat utajena, se stala skandálem mezinárodního dosahu kvůli rivalitě dvou blízkovýchodních mocností.

Aféra se přímo týká korunního prince Mohameda bin Salmána, silného muže monarchie, která si zakládá na prestiži strážce svatých míst islámu a která disponuje miliardovými příjmy z těžby ropy a zemního plynu a která v regionu vede koalici arabských zemí vůči rostoucímu vlivu Íránu.

V tak autoritářském režimu nemohl někdo připravit a provést zločin na saúdské zahraniční misi bez posvěcení z nejvyšších míst, zvláště když patnáctičlenné komando s diplomatickými pasy dopravil do Istanbulu letoun se saúdskými výsostnými znaky. Tomu nasvědčovaly i nahrávky z konzulátu a zachycené telefonické rozhovory mezi Istanbulem a Rijádem.

Co je to za stát?

Saúdské úřady svůj podíl nějaký čas popíraly, aby se nakonec uchýlily k taktice v podobných případech obvyklé, k tezi o selhání jednotlivců. Až letos v září korunní princ, i když nadále odmítal jakýkoli svůj osobní podíl, v televizním rozhovoru připustil, že z odpovědnosti se nelze vyvázat.

Čtěte také

Zcela nedotčena zůstala nejpodstatnější otázka: Co je to za stát, který se krutým a ubohým způsobem zbaví novináře jen proto, že píše kritické články o poměrech ve své vlasti?

Dosažitelná fakta ukazují přímo do srdce diktátorské monarchie. Korunní princ Mohamed bin Salmán se sice postaral, aby saúdské ženy mohly při jízdách za nákupy už samy řídit auto, ale co se týče politických poměrů, včetně svobody vyjadřování a médií, poměry citelně přitvrdily.

Vražda Džamála Chášukdžího vystavila Západ obtížné zkoušce, protože politickou vraždu musely odsoudit, zároveň však stojí o spojenectví Saúdské Arábie vůči Íránu. Tváří v tvář nepopiratelným důkazům Spojené státy i řada evropských zemí vyzvaly k vyšetření případu a zvláštní zpravodajka OSN Agnes Callamardová dospěla k jednoznačnému závěru, že šlo o zločin, za nějž nese odpovědnost jeden konkrétní stát.

Adam Černý

Saúdská Arábie v tajném procesu odsoudila pouze jedenáct z patnácti členů komanda, jehož šéf, princův blízký spolupracovník se vytratil beze stopy. Ze spravedlnosti pro Džamála Chášukdžího tak po roce zůstávají jen kousky, tak jako bylo na jednotlivé díly saúdskými agenty rozřezáno jeho tělo.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio