Adam Černý: Itálie váhá nad čínskými investicemi

22. březen 2019

V Itálii od loňska vládne na první pohled nesourodá vládní koalice složená ze dvou protestních stran.

Z nichž jedna, Liga, přitahuje voliče na bohatším severu a druhá, Hnutí pěti hvězd, získala naopak podporu na chudším jihu.

Čínské investice jsou zatím jen záměry. Důležitější jsou pro nás investice z EU, upozorňuje ekonomka

Čínského prezidenta vítali v ulicích s vlajkami hlavně Číňané

Čínský prezident ukončí návštěvu Česka, spolu s prezidentem Milošem Zemanem se sejde s podnikateli a investory. Na ekonomickém fóru by měli zveřejnit další podmínky spolupráce. Přitom Pražský hrad už oznámil, že jen letos přitečou z Číny do Česka investice v hodnotě 95 miliard korun.

Nesourodost se projevuje i při nynější klíčové zahraniční návštěvě, když do Říma dorazil čínský prezident Si Ťing-pching, aby tam podepsal memorandum o spolupráci v rámci projektu Nové hedvábné stezky.

Podobné dokumenty podepsaly desítky jiných zemí, Itálie však bude první ze skupiny sedmi nejrozvinutějších známé pod zkratkou G7. Proto budí velice zdrženlivé reakce v Evropě a zcela odmítavé ve Spojených státech.

Na nynějším unijním summitu sice byla žhavým tématem otázka brexitu, ale vedle ní byl na pořadu desetibodový plán, jak se vyrovnat s rostoucím politickým a hospodářským vlivem Číny.

Stokrát se rozmyslet

Itálie vstupuje na čínskou Hedvábnou stezku. Víme, že spolupráce může být i nebezpečná, říká italský novinář

Si Ťin-pching s manželkou po přistání v Itálii

Itálie se jako první země ze skupiny G7 chystá vstoupit na Hedvábnou stezku – o víkendu chce podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do čínské iniciativy, která má propojit Asii, Blízký východ, Afriku a Evropu v řadě oblastí od politiky přes dopravu.

Na rozdíl od Itálie se příští týden francouzský prezident Emmanuel Macron a spolková kancléřka Angela Merkelová sejdou s čínským prezidentem společně a navíc za účasti předsedy Evropské komise Jena-Claudea Junckera. V Paříži a Berlíně si uvědomují, že větší šanci na úspěch vůči zemi s druhou největší světovou ekonomikou má koordinovaný postup.

Italská bota má však jedno bolavé místo, které její vládu vede k větší vstřícnosti vůči Pekingu. Hospodářství se ve druhé polovině loňského roku propadlo do recese, což vzhledem k enormnímu zadlužení země vzbuzuje nervozitu na finančních trzích a zároveň komplikuje plnění slibů, které v loňské předvolební kampani servírovaly strany dnešní vládní koalice.

Itálie se obrací zády k Evropské unii. Další státy jí můžou následovat, předvídá ekonomka

Giuseppe Conte

Profesorka ekonomie na Londýnské škole ekonomie a politických věd Lucrezia Reichlinová se ve svém textu na mezinárodním komentářovém serveru Project Syndicate zamýšlí, jaký vliv bude mít nová italská vláda na celou Evropskou unii. Podle ní je už teď možné rozpoznat, jak velké škody může na starém kontinentu napáchat politika Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigiho Di Maia a Ligy Mattea Salviniho.

Proto zvláště Hnutí pěti hvězd, které slibovalo zlepšit situaci sociálně slabých, sliby o masivních čínských investicích nanejvýš lahodí.

Vidina přílivu peněz do zanedbané infrastruktury, jejímž symbolem se stalo zhroucení dálničního mostu v Janově, je lákavá, skeptici však poukazují na dvě rizika. Prvním je zkušenost, a to i česká, že od slibovaných investic může být k realitě dlouhá cesta, která se může proměnit v čekání na Godota.

Pro druhou zkušenost je dostatek příkladů v Africe, kde se mnohé země sice dočkaly výstavby důležitých infrastrukturních projektů, ale za cenu velkého zadlužení a bez velkého prospěchu v oblasti zaměstnanosti, když si čínští investoři na stavby dovezli ze své vlasti i levné pracovní síly.

Adam Černý

To je důvodem, proč je vicepremiér za Ligu Matteo Salvini, který dbá o dobré vztahy k Bílému domu, vůči projektu Nové hedvábné stezky ostražitý a vyzývá ne jednou, ale stokrát se rozmyslet, než by Čína měla získat podíl například v terstském přístavu. Jaké konkrétní výsledky přinese návštěva prezidenta Si Ťing-pchinga v Římě, je proto navzdory oficiálnímu optimismu nejisté.

autor: Adam Černý
Spustit audio