Čínské investice jsou zatím jen záměry. Důležitější jsou pro nás investice z EU, upozorňuje ekonomka

30. březen 2016

Čínský prezident ukončí návštěvu Česka, spolu s prezidentem Milošem Zemanem se sejde s podnikateli a investory. Na ekonomickém fóru by měli zveřejnit další podmínky spolupráce. Přitom Pražský hrad už oznámil, že jen letos přitečou z Číny do Česka investice v hodnotě 95 miliard korun.

„Čínské investice tvoří v Česku jen malou část přijatých investic, za posledních 10 let netvoří zdaleka ani 1 %,“ připomíná v té souvislosti Zuzana Stuchlíková z Vysoké školy ekonomické v Praze. „Pokud by se čínské investice zvýšily na 95 miliard korun, jak bylo ohlášeno, byl by to velmi skokový nárůst, ale jsou to zatím jen ohlášené investice, záměry,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem.

Na hodnocení by Zuzana Stuchlíková podle svých slov raději počkala. „Je velmi brzy, nevíme, do jakých podniků a odvětví peníze půjdou,“ vysvětluje a zdůrazňuje: „Daleko důležitější jsou pro nás investice z Evropské unie, které tvoří více než 10 % přijatých investic.“

U každé přímé investice platí, že může mít pozitivní i negativní dopady. Ty pozitivní můžeme vidět v oblasti tvorby nových pracovních míst. „Ale v závislosti na tom, do jakých odvětví investice půjdou,“ popisuje Zuzana Stuchlíková s tím, že pokud budou rozšiřovat výrobu, můžou se vyplatit.

Čtěte také

Pokud soukromé firmy nechtějí spolupracovat, nemusejí

V minulosti se však také ukázalo, že Čína využívá obchodní dohody k tomu, aby se sama naučila vyrábět zboží a produkty. Některé firmy si stěžují, že Čína okopíruje produkt a know-how a nakonec na spolupráci může původní podnik prodělat.

„Stává se to, může se to stát zejména u produktů méně technologicky náročných. Je třeba si promyslet, zda chceme vstupovat do partnerství s cizím subjektem. Dá se využít specializovaných právních služeb, služeb Czech Trade a podobně,“ radí.

Protesty v pražských ulicích proti návštěvě čínského prezidenta v ČR

„Je třeba připomenout, že čínské peníze půjdou do soukromých firem. Takže pokud soukromé firmy nechtějí spolupracovat se zahraničním nebo čínským subjektem, vůbec do takového partnerství nemusí jít,“ uzavírá Zuzana Stuchlíková.

autoři: jch , šše
Spustit audio