Aby mohl nejvyšší státní zástupce prosadit svou vizi, sedmiletý mandát mu nestačí, kritizuje vládní novelu šéf unie žalobců

29. květen 2023

Novela zákona o státním zastupitelství zkracuje dosavadní desetileté funkční období nejvyššího státního zástupce na sedm let bez možnosti opakování. Posiluje norma dostatečně nezávislost státního zastupitelství a eliminuje riziko politických tlaků na něj? Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna změnu kritizuje a zachoval by stávajících 10 let, politický náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav z ODS považuje novou lhůtu za dostatečnou.

„Soustava státního zastupitelství je konzervativní, lidé jsou ve funkcích dlouho, a pokud má nejvyšší státní zástupce prosazovat nějakou svou vizi, měl by funkční období mít delší, než budou mít ti nižší vedoucí státní zástupci,“ dodává Foldyna.

Čtěte také

Náměstek ale vysvětluje, že se ministerstvo i koalice shodly na tom, že sedmileté funkční období je dostatečně dlouhé. „Deset let je příliš dlouhá lhůta, aby tam nedošlo k nějakému zakonzervování.“

Sedmiletý mandát považuje prezident ze strany politické reprezentace za symbol. „Toho, že nejvyšší státní zástupce nepatří pod moc soudní, ale výkonnou, proto je prodloužený jeho mandát o dva roky proti policejním ředitelům a dalším. Z mnoha praktických hledisek dává desetiletý mandát logiku, bez ohledu na to, že jsme mocí výkonnou.“

„Zákaz opakování bylo to nejzásadnější, na čem jsem trvali. Také jsme jednak porovnávali funkční období jiných představitelů a navazovali jsme i na ostatní sněmovní tisky, které také počítaly se sedmiletou dobou,“ vysvětluje Stanislav.

Okresní vs. nejvyšší státní zástupce

Novela jako celek je poměrně dobrá a vyvážená, chválí Foldyna. „Ale pokud podle vlády nejvyšší státní zástupce má mít jedno sedmileté funkční období bez opakování, tak nechápu, proč u okresních státních zástupců má být možnost neomezeného opakování.“

Čtěte také

„Brali jsme v potaz to, že okresních státních zastupitelství je nejvíc a v některých okresech mají i šest státních zástupců a nezřídka je vhodný adept na post vedoucího. Nechtěli jsme to proto dávat tak dramaticky do zákona,“ objasňuje důvod pro neomezené opakování mandátu okresních zastupitelů náměstek.

I na nejmenších okresech lze jednou za 14 let vyměnit vedoucího státního zástupce, namítá prezident. „Tedy by stačilo jedno opakování. A také je otázka, jestli ve výběrových řízeních na vedoucího nebude jen jeden uchazeč, který bude svůj mandát stále opakovat,“ varuje Tomáš Foldyna z Unie státních zástupců.

„Pokud bude vhodný kandidát, neměl by se bát do výběrového řízení přistoupit. Těmto námitkám rozumím, jsou naprosto legitimní, ale i za stávající situace, která je, tomu nic nebrání,“ obhajuje možné dopady novely o státním zastupitelství Antonín Stanislav (ODS).

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související