Zvon z Píště se vrací domů

23. říjen 2021

Od konce 2. světové války uplynulo už 76 let, ale pořád nejsou dořešeny věci, které lidi trápí. Teď se mají ale vrátit desítky tisíc zvonů, které za války zmizely z kostelních věží. V kronikách z té doby se píše o velkém smutku. Zvony měly být roztavené a přeměněné na děla a další zbraně. Tento osud ale úplně všechny nepotkal.

V pořadu Zaostřeno tak pátráme po osudu jednoho z nich – zvonu z Píště na Opavsku. Měl štěstí, a teď, po 80 letech, se vrátil domů – a co víc, stal se prvním z dlouhé řady návratů z jedné německé diecéze.

Němci totiž přišli s projektem, ve kterém jejich věřící financují výrobu nových zvonů, které by měly nahradit ty, které byly nuceně odebrány z Česka a Polska a zmizely ve zbrojním průmyslu. Začali jim říkat Zvony míru.

Třeba nedaleko Stuttgartu berou projekt tak vážně, že se u nového píšťského zvonu sešli v Grötzingenu hned tři biskupové.

Do svých původních kostelů se ale bude vracet i nejméně dalších 60 zvonů, které nebyly použity na zbraně, ale ještě před pár týdny zvonily v Německu.

Co vlastně víme o ztracených zvonech z pohraničí? V pořadu uslyšíte vzpomínky poslední pamětnice, která si na to, jak obec o zvon přišla, dobře pamatuje, a dozvíte se, jak vypadal jeho příjezd až do Píště. Poslechněte Zaostřeno Martina Knitla v audiu, dozvíte se víc.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související