Ztracený ráj komodských draků

1. říjen 2009

Největší žijící ještěry varany komodské dnes najdeme na pěti indonéských ostrovech. Jejich "ztracený ráj", ve kterém kdysi vznikli, ale leží zcela jinde.

Varani komodští (Varanus komodensis) obývají pětici indonéských ostrovů vulkanického původu, mezi které patří ostrovy Komodo a Flores. "Komodští draci" dosahují délky 3 metrů a váhy 70 kilogramů. Podle jedné teorie se vyvinuli z malých ostrovních druhů varanů a jejich neobvykle velké rozměry jsou následkem ostrovní izolace, nedostatku konkurence ze strany jiných dravců nebo adaptace na kořist, kterou byli malí sloni rodu Stegodon.

Podle výsledků zkoumání fosílií různých druhů varanů z Austrálie a indonéských ostrovů se ale zdá, že komodští varani vznikli před 3 až 4 miliony let ve vnitrozemí Austrálie a odsud se šířili západním směrem do Indonésie. Ostrova Flores dosáhli asi před 900 000 let a jejich velikost byla v té době stejná, jako je dnes. Komodští draci ale nejsou jedinými obřími varany, kteří byli součástí australské megafauny. Ve stejné době zde žil i varan Megalania (Varanus priscus), který vyhynul před 40 000 let a dorůstal délky kolem 7 metrů.

Další důkaz o tom, že se velcí varani z Austrálie šířili do Indonésie, přinesly fosílie z ostrova Timor, který leží mezi Austrálií a ostrovem Flores. Fosílie patří třem jedincům dosud neznámého varana, který byl menší než Megalania, ale větší než současní komodští varani.

Výsledky studie zveřejnil PLoS ONE.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.