Ztracený prezidentský kandidát nalezen

11. únor 2004

Včera pozdě večer se před novináři na moskevském letišti Šeremetěvo objevil čtyři dny postrádaný ruský prezidentský kandidát Ivan Rybkin. Zatím důvody své nenadálé nepřítomnosti nebyl schopen ani ochoten řádně a srozumitelně vysvětlit.

Pohádka o rybáři a Rybkinovi - tak dnes brzy ráno celou nepříliš jasnou historii zdůrazňované ironickým tónem komentovala státní rozhlasová stanice Hlas Ruska. Ostatně - v tomto pošklebovačském duchu o celé aféře referovala všechna státní média, která se od samého počátku, tedy od čtvrtečního večera, snažila záležitost bagatelizovat a z milého Rybkina dělat nikoli oběť politického násilí či dokonce státně-bezpečnostních hrátek, ale docela obyčejného a nepříliš chytrého politického šaška.

Připomeňme si ale hlavní detaily celého případu. Ve čtvrtek večer se Rybkin nechá dovézt svým osobní řidičem v doprovodu osobního strážce domů. Tam nikdo není a Rybkin asi kolem desátém hodiny večerní z domova zase odchází, aniž by kohokoli z členů rodiny upozornil.

Příštího dne se jeho žena Albína začíná o muže strachovat a upozorní policii. Je zahájeno pátrání a v pondělí obvodní prokuratura v místě Rybkinova moskevského bydliště zahajuje vyšetřování případu zmizelého jakožto úkladné vraždy. Městská prokuratura vzápětí toto rozhodnutí ruší. Mezitím o bývalém prvním předsedovi obnovené ruské Státní dumy a bývalém tajemníkovi Bezpečnostní rady Ruska z dob prezidenta Jelcina kolují ty nejfantastičtější zvěsti. Prý se mu nic nestalo a vyhazuje si z kopýtka v sanatoriu Lesní dálavy nedaleko Moskvy. Anonymní svědek zase uvedl, že Rybkin je denně k vidění v kyjevského hotelu Ukrajina. Jeho personál však na četné novinářské dorazy stereotypně odpovídá, že osoba tohoto jména se v hotelu neubytovala. V úterý večer se Rybkin jako deus ex machina zjevuje v Moskvě.

Stejně jako okolnosti jeho zmizení, jsou podivné i okolnosti jeho návratu. Známý politik a prezidentský kandidát se po čtyřech dnech naprostého mlčení z Kyjeva hlásí své rodině i šéfce svého předvolebního štábu paní Ponomarjovové. Svou tajemnou nepřítomnost vysvětluje víc než dětinsky: Popraskem kolem své osoby je prý překvapen. Co je na tom divného, že si ve čtvrtek večer doma jen převlékl sako, nechal ženě peníze a ovoce pro děti a vyrazil si nočním rychlíkem za přáteli do Kyjeva? Mobily vypnul, noviny nečetl, rádio a televizi neposlouchal - údajně aby se odreagoval.

První výroky po návratu však signalizovaly něco zcela jiného. Citujeme: "Takovou zvůli jako teď jsem za patnáct let v politice ještě nezažil a hlavně nezakusil." Konec citátu. Na další otázky o důvodech své nepřítomnosti se však rozhodl neodpovídat. Citujeme ještě jednou: "Bez komentáře. Byl jsem velice zdrcen, když jsem ve sluchátku slyšel plakat svou dceru. Teď jsem rád, že jsem vůbec doma. To je vše. Nic víc neřeknu a nic komentovat nebudu." Konec citátu.

Jak těmto rozporuplným signálům rozumět? Varianta první, tedy telefonáty z Kyjeva, by mluvila pro představu nezodpovědného flámy či politického kaskadéra, který - řečeno v duchu známého českého úsloví - "taky už neví, jak by na sebe upozornil". Varianta druhá, tedy letištní, zní mnohem dramatičtěji: na nic se mě neptejte, protože vám stejně nemůžu nic říct. Pokud by byla pravdivá tato verze, potvrdila by obavy známé opoziční političky Valerie Novodvorské a Rybkinova mecenáše, exulanta Borise Berezovského - jde o vydírání a zastrašování ze strany tajných služeb, jednajících v zájmu prezidenta Putina. Konečným cílem celé akce je udělat z dosud váženého, i když poněkud zapomenutého politika nebezpečného dobrodruha a účelového exhibicionistu a definitivně ho tak jako prezidentského kandidáta znemožnit. V této souvislosti si však nutně musíme položit otázku: k čemu by Kreml potřeboval takto teatrálně likvidovat muže, který sice je až zuřivým odpůrcem Putinových mocenských praktik, ale který ho v březnových prezidentských volbách v žádném případě nemůže ohrozit?

Vraťme se ale k variantě první - tedy k představě ne zcela pochopitelného tajného výletu původně neznámým směrem. Jestliže se potvrdí, že Rybkin nebyl ve spárech tajných služeb, ale spíš v objetí ukrajinských přátel, kteří se rovněž vyznačují širokou slovanskou duší, stane se z potenciálního politického mučedníka politický kašpar a hned vzápětí politická mrtvola. To ostatně ihned po Rybkinově návratu z nezřetelných cest konstatoval i jeho dosavadní mocný příznivec Boris Berezovskij. Šéfka Rybkinova předvolebního štábu Xenia Ponomarjovová byla stejně lapidární: "Pokud se vše, co z Kyjeva říkal do telefonu, potvrdí, ze své funkce okamžitě odcházím." S velkou nedůvěrou se k Rybkinovým výrokům zatím stavějí i jeho kolegové ze strany Liberální Rusko

Na otázky, které si každý přihlížející nutně musí klást, zatím není odpověď. Zeptáme-li se však se starými latiníky "qui bono" neboli "kdo z toho - ať už to bylo jakkoli - má prospěch" odpověď je jednoznačná: Kreml a jeho současný a zároveň příští pán. Byla-li to intrika či provokace, tak vyšla na sto procent.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.