Ztracený mobil čečenského prezidenta Kadyrova pokazil slavnost

Proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov je známý svým výstředním a nepředvídatelným chováním, ale jeho poslední kousek překonal veškerá očekávání.

Kadyrov, jenž je oddaným uživatelem sociální sítě Instagram, kam pravidelně umisťuje fotografie z mobilu, se zúčastnil slavnostního otevření skanzenu Šira-Jurt v podobě středověké čečenské vesnice a tam se mu najednou zazdálo, že ztratil svůj telefon.

Následné události popsala ruská lidskoprávní organizace Memorial, kterou cituje britský Guardian.

Slavnosti se zúčastnilo přes tisíc prominentních hostů, Kadyrov se setkal a zatančil si se staršími vesnice a vrcholem večera byla čečenská svatba a Kadyrovův dar novomanželům ve výši jednoho milionu rublů, v přepočtu asi 17.000 liber šterlinků.

Čtěte také

To vše samozřejmě probíhalo za přísných bezpečnostních opatření – hosté museli parkovat až jeden kilometr daleko a Kadyrovova ochranka, jejíž příslušníci jsou často obviňování z únosů, vydírání, útoků, znásilňování a vražd, osobně prohledávala příchozí i jejich auta.

Když se slavnost kolem deváté večer chýlila ke konci, amplion hosty informoval, že prezident ztratil mobil. Začaly výslechy, jimž neunikl nikdo z přítomných. Když se hosté po dlouhé době rozešli do svých domovů, zavolal organizátorům slavnosti prezidentský úřad a vyžádal si jména všech pozvaných.

Ramzan Kadyrov (vlevo) s  Dmitrijem Medveděvem

Ještě tutéž noc se všichni ocitli u výslechu znovu – více než tisíc lidí, včetně malých dětí, muselo vypovědět, zda Kadyrovův mobil neviděli. Podle Memorialu se vrátili domů až ráno. Prezidentův tiskový mluvčí Alvi Kadyrov však popřel, že by prezident svůj mobil ztratil. Má prý mobily dva a oba mu leží na psacím stole.

Kadyrova jmenoval do funkce ruský prezident Vladimir Putin v roce 2007, tři roky potom, co byl v témže úřadě zavražděn Kadyrovův otec. Kadyrov ze všeho nejradši posílá fotografie na Instagram, a to až několikrát denně. Doprovází je komentáři, počínaje náboženskými poselstvími a konče vládními prohlášeními.

K jeho nejoblíbenějším tématům patří bojová umění, střelba, rybaření, slavnostní shromáždění a exotická zvířata, jako miniaturní poníci, pštrosové nebo tygři. Hravý prezident také dělá aprílové žertíky – jednou vyrobil řadu fotografií upravených ve Photoshopu a tvrdil, že má dvojníka, jenž ho při oficiálních příležitostech zastupuje.

Kadyrov vlastní iPhone a jakýsi zlatý mobil neznámé značky. Hned druhý den po nevydařené slavnosti ve skanzenu poslal na Instagram další fotografie.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio