Známe vítěze narozeninové soutěže Plusu. Vyhráli jste?

1. březen 2023

Právě dnes je to 10 let od doby, kdy začal vysílat Český rozhlas Plus. Přesně v 16 hodin zazněly první zprávy, tehdy ještě pouze na středních vlnách. U příležitosti našeho výročí jsme mimo jiné vyhlásili soutěž o DAB rádio nebo minireproduktor. Posluchači měli za úkol zodpovědět čtyři kvízové otázky a napsat nám vzkaz.

„Přišla nám opravdu spousta odpovědí – přes 160. Většina z nich správná. Nejčastější chyba bylo překřtění šéfredaktora na Pazderu. Jen pro srovnání, více lidí vědělo (správně vygooglilo), jaká je naše frekvence v Bruntále,“ říká šéfredaktor stanice Josef Pazderka.

„Píšete nám, že Plus sledujete už od začátku, ale i to, že jste nás náhodou zaslechli před pár měsíci a už nepřeladili. Za všechny reakce děkujeme. Přejete nám minimálně dalších deset let, spoustu posluchačů a zajímavých pořadů. Někteří z vás nám dokonce napsali báseň. Píšete, že vám děláme společnost doma, na cestách i v práci. Jsme rádi, že jsme pro vás spolehlivý zdroj informací a pomáháme vám neztratit se ve fake news,“ dodává Pazderka.

A výherci jsou:

DAB Radio + kniha Střepy:
Marie Beďačová

Minireproduktor + kniha Střepy:
Martin Poloha

Minireproduktor + kniha Střepy:
Tomáš Novotný

Blahopřejeme!

A také moc děkujeme za velmi milé vzkazy. Tady je několik z nich:

Jana Chládková

Informujete, komentujete, vzděláváte a umíte hlavně dát události do souvislostí. Prostě jste mou univerzitou. Poslouchám Vás opravdu celý den a poznám většinu z Vás už po hlase. Jste mými každodenními společníky a s Vámi je mi prostě dobře. Držíte mě tzv. nad vodou. Zůstaňte prosím zdraví a zdravé/zdravé a zdraví. Děkuju za Vás.

Lenka Rostová

Proč poslouchám Český rozhlas Plus? No zkrátka ...

- protože u Vás nacházím spoustu objektivních informací, které mi šetří čas a pomáhají mi udržet si přehled o dění kolem nás,

- protože jsem díky Vám poznala spoustu zajímavých lidí, o kterých jsem dosud nevěděla nebo jsem je neslyšela mluvit tzv. "naživo",

- protože je dobré a poučné znát názory lidí kolem sebe,

- protože se u Vás dozvím také informace o kvalitní kultuře,

- protože mě zkrátka moc bavíte a

- protože jste "MOJE CHYTRÉ RÁDIO".

Do dalších let přeji Plusu co nejvíce nadšených a spokojených posluchačů. Celému kolektivu tvůrců přeji pevné zdraví a radost z odvedené práce a nám posluchačům přeji "inspirativní poslech" :-)

Ondřej Holčák

ČRo Plus poslouchám hlavně proto, abych se dozvěděl informace v širších souvislostech a získal přehled o různých náhledech na důležitá témata.

Do dalších let bych Vám rád popřál, aby se ČRo Plus rozvíjel a rozšiřoval posluchačskou základnu a držel vysoký standard profesionální práce. Aby byl otevřený a dokázal tzv. držet prst na tepu doby, tj. stále více a lépe reflektovat společenské dění, a to i kriticky. Dále také aby se nestal elitářským klubem pro zasloužilé komentátory, kterým bohužel nezřídka chybí schopnost vystoupit ze svých zažitých myšlenkových schémat, ale aby měl k dispozici řadu kvalitních lidí a dával víc šanci zajímavým a podnětným osobnostem jak v pozicích moderátora, tak i hosta. Aby v pozicích komentátorů dával více příležitostí ženám a mladším lidem. Aby měl schopnost sebereflexe a schopnost přinášet kvalitní analytickou publicistiku. Nakonec také, aby začal přinášet i investigativní publicistiku (případně na ni spolupracovat s jinými stanicemi), která je nesmírně potřebná, zároveň však u nás dosti slabá, centrálně i regionálně.

Tereza Příhodová

K narozeninám přeji jen rodině, ale protože za rodinu považuji i vás, tak pro vás přání mám  
K narozeninám pohodu, štěstí, jen jen to NEJ
to vám přejí všichni doma, včetně mých dvou dcer.
Jste s námi už 10 let jako rodina
posloucháme Český rozhlas Plus raději než chodíme do kina.
Přeji vám hodně zdraví,
ať vás i nás to stále baví.
Zůstaňte tak skvělí jako teď
ještě mnoho dalších let.
Do dalších let jen to nejlepší,
co naše uši i v budoucnu potěší.
Divadlo, film, hudba, rozhovory, literatura,
nestane se, že bych Český rozhlas nezapnula.
Ať stále máte spokojené posluchače,
stále aktuální reportáže.
Díky že dění v kultuře přinášíte,
a vůbec nás nenudíte.
Další výběr kulturních trháků
a do kapsy hodně zlaťáků. 

Pavel Weingartner

Zdravím celou stanici a gratuluji k jubileu 10 let jejího trvání. Při té příležitosti si dovolím poděkovat za práci pro nás, pro posluchače. Od té doby co umím Plus u nás naladit už neposlouchám téměř nic jiného než Vás. Své okolí tím nejspíše nudím. Doma mi v tom příliš nebrání, v práci přelaďují na Blaník. V tom případě žhavím radio na mobilu a poslouchám ze sluchátek - samozřejmě, pokud to situace dovoluje!

Alena Khazalová

Jako pedagog jsem své žáky vedla k poznání, že ukončením školní docházky vzdělávání nekončí; a to také celý život uplatňuji u sebe. Snažím se vylepšovat své kuchařské dovednosti, zvládat nové informační a komunikační technologie, ale především vyznat se v dnešním světě. K tomu je poslech vašeho vysílání naprosto jedinečný. Co mi uteče během dne, poslouchám ze záznamu. Díky názorovému rozkročení vašich přispěvatelů se snažím zpracovávat  i postoje, které mi nejsou zrovna blízké. Zkrátka vaší zásluhou jsem stále v obraze.

Chtěla bych vám popřát co nejvíce posluchačů, neboť cestou sebevzdělávání, (zde bych zdůraznila i poznatky v oblasti historie, vědy i přírody, které přinášíte),  je šance nepodléhat dezinformacím a žít normální život.

Jitka Procházková

Oceňuji profesionalitu, kultivovanost a skvělý hlasový projev většiny redaktorů. To nesporně.

A pak bych Vám chtěla říct, totiž napsat, že pro mě Český rozhlas (dnes) Plus je kotvou, která mi pomáhala v letech pro mě osobně těžkých.

Dnes se poslechem komentářů, rozhovorů a reportáží pokouším orientovat ve světě a mám díky Vám pocit, že svět je, přes přehršle špatných zpráv, v mnoha ohledech v pořádku, protože v něm žijí lidé, kteří se snaží to, co já považuji za dobro udržet, a se zlem bojovat. Ať už je to cokoli.

Přeju Vám sílu a vytrvalost ve Vaší práci, zdraví a štěstí v životě, no a taky nějaké ty radosti :)

Blahoslav Voharčík

K překonání zmatků
ve správě veřejných statků,
Rádio PLUS zapínám
a jsem rád, že ho mám.
A pro vaše přesné zprávy,
buďte hodně dlouho zdrávi.

Jediné rádio mluveného slova
beru na pomoc znova a znova,
pro pravdivé informace,
a nedá to ani moc práce.
Teď si jdu dát kávu
a PLUSu přeji slávu.

Informační zmatek mám,
z médií a ze všech stran.
A tak ladí mému vkusu
jen zprávy z Rádia PLUSu.

Zuzana a Josef Hodkovi

ČRo Plus - je hlavní rozhlasová stanice, kterou posloucháme v podstatě celá rodina - zapneme počítač, pouštíme Plus - neb je v oblíbených rovnou na ploše. Sedneme do auta, pouštíme Plus - neb je již předem automaticky naladěn v obou našich vozidlech. Vlastně, kromě Pluska jinou rozhlasovou stanici neposloucháme - děti občas Rádio Junior. Na Plusu nám vyhovuje, že nehraje hudbu - ta se nám tedy, např. na Radiožurnálu, spíše nelíbí. Když chceme hudbu, ladíme jedno pražské hudební rádio, to ale jen přes PC, neb u nás na vlnách FM nevysílá.

René Budík

Vzpomínám si na dobu, kdy Plus zahájil vysílání 1.3.2013, ale poprvé jsem Vás slyšel v sobotu, tedy 2.3. na středních vlnách AM, na kterých jste byli slyšet od 16:00, pokud mě paměť nešálí. Velice mě vysílání nadchlo a vnímal jsem jej jako povýšený Radiožurnál. Předchůdkyně Plusu jsem však nikdy neslyšel. Nevýhodou bylo, že jste vysílali na středních vlnách, postupně jste přidali vysílač na VKV. Nyní Vás však poslouchám na DAB+.

Nepatřím mezi posluchače, kteří by měli nejraději jen jednu stanici. Zbožňuji Český rozhlas, přičemž si vybírám program napříč stanicemi, popř. on demand. Vy slavíte v tomto roce 10 let, ČRo 10x tolik. Je to skvělé, že posluchačům Českého rozhlasu nabízí tak pestrý obsah. Omlouvám se, že jsem trošku odbočil od Plusu, ale jsem přesvědčen, že to s touto institucí souvisí.

Přiznám se, že bych rád vyhrál. Kdo ne? Ale mně by stačily propagační předměty. Mám odznáček s logem ČRo, který nosím na své brašně. Snažím se propagovat ČRo a i Plus mezi přáteli a také platformu DAB+. Zjišťuji však, že hodně lidí stále neví, co to digitální vysílání znamená a že existuje.

Mějte se fajn. Krásné narozeniny přeji. Všem zaměstnancům přeji především pevné zdraví.

PS: JSME S VÁMI, BUĎTE S NÁMI!

Spustit audio