Změnit názor je možné. Záleží na tom, jestli je k tomu dostatek podkladů, říká předseda Nejvyššího soudu Šámal ke kauze Čapí hnízdo

16. září 2019

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal je v čele jedné z nejzásadnějších soudních institucí v zemi už čtvrtým rokem. Současné funkční období a kauzy, které musí řešit, považuje za nejnáročnější ve své profesní kariéře.

„Rozhodování musí být založeno na důkazech, které byly opatřeny. Je nutné jejich posouzení a řádné vyhodnocení konkrétní situace. Samozřejmě v momentě, kdy je stíhán premiér, by měly být orgány justice opatrné,“ naráží soudce na nejpalčivější současný problém české justice a vůbec Česka, kauzu Čapí hnízdo Andreje Babiše.

Čtěte také

„Obezřetné musí být jak z hlediska toho, zda trestní řízení vést, tak také, je-li už vedeno, jak s ním naložit. Premiér je v tomto směru rovný, jako každý jiný občan. Ale přeci jen, na chod státu má větší vliv,“ dodává.

Současně v Osobnosti Plus uvádí, že se nechce pouštět do dalších spekulací, protože nemá o kauze více informací, než jaké podávají sdělovací prostředky. Upozorňuje ale na nutnou opatrnost státního zástupce.

Je nutné vysvětlení

„Změnit názor je možné. Záleží na tom, jestli je k tomu dostatek podkladů. I u soudu se stane, že v konečné fázi se změní právní názor na to, jak ve věci rozhodnout,“ odpovídá na otázku, jestli je normální, že státní zástupce změní právní názor.

Čtěte také

Šámal upozorňuje, že toto rozhodnutí musí být podrobně vysvětleno. Komentuje také, jak často se stane, že státní zástupce změní postoj o 180 stupňů: „Běžné to určitě není. Z toho, co je mi známo, jsou to situace řádově v procentech.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachcí s jejím pondělním hostem. Dozvíte se více o postoji Pavla Šámala vůči návrhu zákona o státním zastupitelství, který podává ministrině spravedlnosti Marie Benešová. Vyjadřuje se také k české „právní džungli“.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související