Zlatá šedesátá

8. červenec 2016

Na straně jedné temná padesátá léta a na straně druhé šedivá ubíjející normalizace. I tak se můžeme dívat na období druhé poloviny šedesátých let, které bývají častokrát označovány jako „zlatá šedesátá“. Byla šedesátá léta opravdu zlatá?

Co se vlastně v daném období odehrálo? Na jedné straně můžeme jmenovat zrušení cenzury, rehabilitační soudy, vznik nových a skvělých uměleckých děl, otevřené hranice a nerušený příjem vysílání zahraničních rozhlasových stanic.

Na straně druhé je třeba objektivně přiznat, že cenzura byla pouze omezena, rehabilitační soudy se týkaly především komunistů odsouzených v politicky vykonstruovaných procesech, cestování do zahraničí nebylo tak jednoduché a některé rušičky zůstaly v provozu, aby se vysílání nemohlo dostat na území tehdejšího Sovětského svazu. Ve vězeních byli nadále političtí vězni a vedoucí úlohu ve státě a společnosti stále měla Komunistická strana Československa.

Jaké okolnosti ovlivňovaly život lidí a co se odehrávalo za dveřmi bytů? Hostem dalšího dílu cyklu Jak to bylo doopravdy je historik doc. Michal Stehlík. Literárně spolupracoval Hynek Pekárek a režíroval Michal Bureš.

autor: ide
Spustit audio