Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa. Přesto je dnes vnímáno jako něco módního
„Ty nejíš maso? To ti musí chybět bílkoviny. Vždyť Ti to ani nemůže chutnat.“ To jsou jen některé z reakcí lidí na dobrovolné vyřazení masa, případně jiných živočišných produktů z jídelníčku. Málokdo tuší, že historie vegetariánství je daleko starší, než by se mohlo zdát. Na světové úrovni bychom jeho kořeny nalezli ve filozofických směrech Asie a starého Řecka.
Hlavní vývoj moderního vegetariánství, vnímaného z pohledu zdravotního a etického, nastal v polovině 19. století. Argumenty pro a proti, včetně důvodů, proč se lidé k tomuto stylu stravování rozhodli, jsou prakticky stejné tehdy a dnes, jak potvrzuje badatel Jan Šťastný.
Během historie mělo stravování bez masa nejrůznější zastánce a propagátory. Výraznou postavou byl všestranně činný intelektuál, spisovatel a voják v rakouské armádě Emanuel Salomon z Friedbergu, který napsal i jednu z prvních knih na toto téma s názvem „O vegetarismu“.
Vegetariánské spolky a první restaurace
Oblibu vegetariánství ovlivňoval na konci 19. a začátku 20. století vznik nejrůznějších spolků, zaměřených na jeho propagaci. Spolky sdružovaly široké spektrum lidí, od umělců přes sportovce až po manuálně pracující.
I dnes se řada vegetariánů zapojuje do činnosti různých organizací, spojených s ochranou zvířat a problematikou jejich chovu, což potvrzují i rozhovory s některými respondenty.
Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.
Jak aplikovat vegetariánství ve sportu? To je téma, které i dnes velmi rezonuje, a mezi lékaři má své zastánce a odpůrce. Při pátrání v historii najdeme ve vrcholovém sportu vegetariánů hned několik. Jedním takovým byl Emmerich Rath, který je jakožto všestranný sportovec-vegetarián pokládán za mimořádný úkaz tehdejší doby.
Vegetariáni dnes
Během natáčení jsme se potkali s několika vegetariány a vegany, přičemž každý z nich pojímá svůj životní styl trochu jinak a rozhodl se pro něj z různých důvodů. Někteří se dokonce po letech vrátili zpátky k masu a jiní si ho dají jen v případě, že by se mělo vyhodit.
Poslední roky jsou u vegetariánů a veganů velkým tématem náhražky masa. Jejich obliba rostla už před pár lety a neuniklo to ani pozornosti reportérů Českého rozhlasu v roce 2019.
Proč vegetariánů za komunismu ubylo? Měli kdysi vyznavači bezmasé stravy nějaké společné rysy? Jaké jsou současné trendy ve vegetariánském stravování a které výrobky jsou kvalitní? Poslechněte si pořad Téma Plus.
Související
-
Vegetariánství není jen módní trend. Pokud lidstvo nesníží konzumaci masa, nepřežije, míní ekologové
Nastal masopust a s ním karnevaly a období konzumace masa všeho druhu. Tento zvyk jsme převzali od našich předků, kteří se tím připravovali na chudé postní období.
-
Veganství a vegetariánství, jsou dnes nová náboženství?
Typickým příkladem pokrmu české kuchyně je knedlo-zelo-vepřo. Ovšem pokud jste vegetarián či vegan, tak něco takového byste nevzali do úst. Celkový počet vegetarián...
-
Expedice do světa veganů a vegetariánů
Expedice míří do světa nejedlíků masa - vegetariánů a veganů. Obě tyto skupiny totiž na podzim slaví své svátky. Je odmítání masa pro lidský organismus zdravé?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.