Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa

2. srpen 2025

„Ty nejíš maso? To ti musí chybět bílkoviny. Vždyť ti to ani nemůže chutnat.“ To jsou jen některé z reakcí lidí na dobrovolné vyřazení masa, případně jiných živočišných produktů z jídelníčku. Málokdo tuší, že historie vegetariánství je daleko starší, než by se mohlo zdát. Na světové úrovni bychom jeho kořeny nalezli ve filozofických směrech Asie a starého Řecka. (Vysíláme v repríze, premiéru jste mohli slyšet v roce 2023.)

Hlavní vývoj moderního vegetariánství, vnímaného z pohledu zdravotního a etického, nastal v polovině 19. století. Argumenty pro a proti včetně důvodů, proč se lidé k tomuto stylu stravování rozhodli, jsou prakticky stejné tehdy a dnes, potvrzuje v pořadu Téma Plus badatel Jan Šťastný.

V historii mělo stravování bez masa nejrůznější zastánce a propagátory. Výraznou postavou byl všestranně činný intelektuál, spisovatel a voják v rakouské armádě Emanuel Salomon z Friedbergu, který napsal i jednu z prvních knih na toto téma s názvem O vegetarismu.

Spolky a restaurace

Oblibu vegetariánství ovlivňoval na konci 19. a začátku 20. století vznik nejrůznějších spolků, zaměřených na jeho propagaci. Spolky sdružovaly široké spektrum lidí od umělců přes sportovce až po manuálně pracující.

Vegetariánská jídelna

I dnes se řada vegetariánů zapojuje do činnosti různých organizací spojených s ochranou zvířat a problematikou jejich chovu.

Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.

Jak aplikovat vegetariánství ve sportu? To je téma, které i dnes velmi rezonuje, a mezi lékaři má své zastánce a odpůrce.

Při pátrání v historii najdeme ve vrcholovém sportu vegetariánů hned několik. Jedním takovým byl Emmerich Rath, který je jakožto všestranný sportovec-vegetarián pokládán za mimořádný úkaz tehdejší doby.

Vegetariáni dnes

V Tématu Plus uslyšíte rozhovory s několika vegetariány a vegany, přičemž každý z nich pojímá svůj životní styl trochu jinak a rozhodl se pro něj z různých důvodů. Někteří se dokonce po letech vrátili zpátky k masu a jiní si ho dají jen v případě, že by se mělo vyhodit.

Poslední roky jsou u vegetariánů a veganů velkým tématem náhražky masa, jejichž obliba roste už několik let.

Proč vegetariánů za komunismu ubylo? Měli kdysi vyznavači bezmasé stravy nějaké společné rysy? Jaké jsou současné trendy ve vegetariánském stravování a které výrobky jsou kvalitní? Poslechněte si pořad Téma Plus. Vysíláme ho v repríze, premiéru jste mohli slyšet v roce 2023.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.