Ženy se také stavěly proti okupaci. Ve středu odpoledne je připomene festival NeverMore68

21. srpen 2024

Je to právě 56 let od chvíle, kdy Československo obsadila vojska pěti států Varšavské smlouvy. Tuto temnou kapitolou našich dějin připomene mimo jiné třetí ročník festivalu NeverMore68, který odpoledne začíná na pražském Výstavišti. Program se letos zaměří na příběhy žen, které se aktivně zapojily do odporu proti okupaci. „Jako společnost jsme nebyli zvyklí dávat prostor ženám. V posledních letech se to obrací,“ říká autorka festivalu Barbora Šubrtová. 

„Překvapilo mě, že jsme dostávali nejenom petice, ale i předměty. Třeba zakrvácený prapor, roztrhané tričko, prostřelenou botu. Člověk ztratil pojem o čase, protože jsme měli vysílání v podzemí, ve sklepě. A přes okýnko, přes tu špehýrku, která vedla ven, byl litinový plát. Byli jsme v naprosté temnotě,“ vzpomínala Dagmar Hazdrová na to, jak srpnovou okupaci prožívala v královehradecké pobočce Československého rozhlasu.

Dagmar Hazdrová a Jan Vondráček

Také ona bude jednou z hrdinek letošního festivalu NeverMore68. „Lidé si paní Hazdrovou pamatují spíš jako hlas pražské hromadné dopravy než pro to, co prožila během 52 hodin, kdy vysílala ze sklepa hradeckého rozhlasu,“ říká pořadatelka festivalu Barbora Šubrtová.

A takových příběhů chtějí připomenout víc. Na pódiu se tak představí například jedna z prvních sigantářek Charty 77 Jarmila Johnová. 

„Jako společnost jsme nebyli zvyklí dávat prostor ženám. V posledních letech se to obrací a my jsme se k tomu chtěli připojit a zvýraznit to,“ přiznává Šubrtová.

autoři: Lukáš Matoška , kac
Spustit audio