Zemřel americký voják, který zběhl do KLDR. Propuštěn byl po čtyřiceti letech

12. prosinec 2017

Britská BBC přináší příběh Charlese Jenkinse, bývalého amerického vojáka, který kdysi utekl do Severní Koreje a téměř 40 let byl jejím vězněm. Jenkins teď ve svých 77 letech zemřel v Japonsku, kde žil s rodinou od svého propuštění v roce 2004.

V 60. letech patřil ke skupině vojáků, kteří utekli z americké armády a museli pak dokonce hrát v severokorejských propagandistických filmech. Propuštěn byl jako jediný z celé skupiny. Ostatní američtí vojáci zůstali v izolované zemi a údajně už také všichni zemřeli. Jenkins skonal na japonském ostrově Sado, kde žil se svou manželkou, rovněž bývalou severokorejskou vězeňkyní.

Jenkins opustil svou jednotku, když sloužila v Jižní Koreji v demilitarizované zóně na hranicích se Severem. Později vysvětlil, že se bál, že při hlídání hranic zemře, nebo že bude poslán do války ve Vietnamu.

Doufal, že v Severní Koreji požádá na sovětské ambasádě o politický azyl a že se bude moci později vrátit do Spojených států díky výměně vězňů mezi studenoválečnými rivaly. Když překročil demilitarizované pásmo a vzdal se severokorejským vojákům, bylo mu pouhých 24 let, informuje BBC.

Sověti ale Jenkinsovi ani dalším Američanům azyl nedali. Místo toho se všichni stali vězni Severní Koreje. Režim je donutil studovat ideologii tehdejšího vůdce Kim Ir-sena, rovněž překládali a učili angličtinu.

Logo

Vynucený sňatek

Stali se ale také svého druhu celebritami, protože hráli v severokorejských propagandistických filmech negativní postavy ze Západu. BBC píše, že Charlese Jenkinse jeho věznitelé často bili a bez anestézie mu z těla odstranili tetování se symboly americké armády.

V roce 1980 byl přinucen ke sňatku se ženou unesenou z Japonska, měli spolu dvě děti. Roku 2002 byla jeho manželka ze Severní Koreje propuštěna na základě dohody s vládou v Tokiu. Jenkins se k ní mohl připojit s jejich dcerami dva roky poté. Téměř 40 let po své dezerci se vzdal americké armádě a byl poslán do civilu. Rodina se usadila na ostrově Sado, kde Jenkins pracoval jako průvodce turistů.

V jednom z posledních interview, který poskytl deníku Los Angeles Times v srpnu letošního roku, se novinářům přiznal k obavám, že Severní Korea usiluje o jeho smrt, a že její agenti zavraždí jeho nebo členy Jenkinsovy rodiny, uvádí britská BBC.

autor: mam
Spustit audio