Zelený zákal a Alzheimer mají něco společného

23. září 2010

Britští vědci poprvé prokázali, že beta-amyloidový protein, známý svou úlohou v rozvoji Alzheimerovy choroby, se také účastní vzniku zeleného očního zákalu neboli glaukomu.

Glaukom, který může způsobit poruchy vidění i úplnou slepotu, patří k nejzávažnějším tématům současné oftalmologie. Příčiny tohoto onemocnění, které se projevuje poškozením nervových vláken v oku, zatím nejsou úplně jasné. Tradičně se glaukom připisuje zvýšenému nitroočnímu tlaku, který se ovšem zdaleka nevyskytuje u všech pacientů.

Tým vědců z University College London použil ke sledování poškozených neuronů sítnice novou metodu DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells). Ta umožňuje sledovat umírání neuronů přímo v živém oku. Výzkumníci zjistili, že na zániku neuronů se podílí beta-amyloidový protein, známý tvorbou plaků v mozcích pacientů postižených Alzheimerovou chorobou.

Objev podle autorů článku v Proceedings of the National Academy of Sciences neznamená, že každý, kdo má Alzheimerovu chorobu, musí trpět také zeleným zákalem. Glaukom může mít mnohem více rizikových faktorů. Objev nicméně naznačuje možnost, že by se léky, vyvíjené pro léčbu alzheimera, daly úspěšně využít i při terapii glaukomu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.