Zeleň na „Kulaťáku“ zůstane. V nové zástavbě budou obchody, kavárny i kultura, popisuje architektka

22. říjen 2023

Vítězné náměstí bylo navrženo před sto lety. Projekt architekta Antonína Engela na zástavbu Dejvic se datuje do roku 1924. Ústředním bodem mělo být kruhové náměstí, kterému se začalo říkat „Kulaťák“. Původně měl uprostřed plochy stát obelisk, dnes jím projíždí tramvaje. Náměstí ovšem čeká proměna. „Ke stoletému výročí si tato část nadělí novou zástavbu na bázi konceptu profesora Engela,“ říká architektka Zuzana Pešková z ČVUT.

„Kulaťák“ je rušná a živá část Dejvic. Ústí sem několik komunikací: Evropská, Československé armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Sídlí zde například Generální štáb Armády České republiky, kampus vysokých škol. Část z něj, takzvaný čtvrtý kvadrant, tvoří park. Ten ale zřejmě za pár let zanikne.

Čtěte také

„Ke stoletému výročí si tato část nadělí novou zástavbu na bázi konceptu profesora Antonína Engela. Čili Dejvice budou dostavené tak, jak si je Engel představoval, ale nikoliv architekturou, kterou by Engel asi sám navrhl,“ vysvětluje architektka.

Před měsícem si Městská část Prahy 6 společně s dalšími institucemi a organizacemi vybrala v architektonické soutěži novou podobu zástavby.

„Příprava soutěže byla opravdu velmi pečlivá. Předcházela jí dokonce i velká anketa mezi lidmi, kteří se v Dejvicích pohybují, kteří bydlí na Praze 6, a v zásadě se mapovaly potřeby, co tu lidem chybí, nebo co naopak mají v této lokalitě rádi,“ vysvětluje Pešková.

Jak ale architektka poznamenává, nejpalčivější otázkou bylo zastavění zeleně ve čtvrtém kvadrantu. Na to už ale současná architektura myslí. „V rámci toho konceptu budou vznikat nové zelené plochy. I když ne tak volné a otevřené, ale budou v Dejvicích fungovat dál.“

Holandsko-česká spolupráce

Autory vítězného návrhu jsou holandská kancelář Benthem Crouwel Architects a české studio OVA. Projekt tvoří dva bloky nových moderních domů.

„Hmotově budou reflektovat výškovou úroveň a koncept Vítězného náměstí. Navážou svým způsobem na ‚zrcadlo‘ generálního štábu,“ popisuje expertka.

Čtěte také

Budovy by zároveň měly být víceúčelové. „Najdeme zde kulturní vyžití, lidé budou moct posedět v kavárně, nakoupit si, ubytovat se a část využít třeba i pro vzdělávání. Všechno na jedné ploše,“ komentuje Pešková.

Část komplexu by měla sloužit zmíněnému kampusu a univerzitám VŠCHT a ČVUT.

„Námětů a nápadů, jak zastavit nebo upravit Vítězné náměstí, je opravdu mnoho. Kromě této velké mezinárodní soutěže proběhlo i třeba mnoho studentských studií, jak tuto lokalitu upravit, jak redukovat dopravu,“ doplňuje architektka.

„Zajímavé je, že některé studentské projekty vznikaly i ve virtuální realitě, takže bylo možné si nové Dejvice už i projít,“ uzavírá Pešková.

Poslechněte si celé Leonardo Plus. Moderuje Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související