Zbraňové zákony jsou moc liberální, říká senátorka Kordová Marvanová. Stačí aktualizovat stávající legislativu, tvrdí poslanec Letocha

26. červen 2024

Šest pistolí, útočná puška, brokovnice a čtyři tlumiče pořízené během půl roku. Střelec, který loni před Vánocemi zabil na Filozofické fakultě UK v Praze 14 lidí, se dokázal zásobit i zbraněmi, ke kterým by v jiných zemích vůbec neměl přístup. Po půl roce, který uběhl od tragédie, znovu ožívá otázka, zda společnost dělá dost pro to, aby minimalizovala možnost opakování podobné tragédie.

Ke střelbě v budově Filozofické fakulty došlo ve stejné době, kdy poslanci v druhém čtení projednávali novelu zbraňového zákona.

„Došli jsme k závěru, že veškeré věci, které byly do té doby navrženy, jsou dostatečně kvalitní na to, abychom podobným situacím do budoucna ne sice úplně zabránili, ale mohli je eliminovat,“ říká poslanec hnutí STAN Petr Letocha. „Na základě této události jsme se zároveň rozhodli, že budeme aktualizovat současný zákon o zbraních, který bude platit do konce roku 2025.“

Čtěte také

Nově bude platit povinnost pro prodejce zbraní hlásit podezřelé nákupy nebo možnost pro policii, aby preventivně zabavila zbraň ve chvíli, kdy na podezřelé chování nebo podezřelého pachatele upozorní orgán veřejné moci.

Psychotesty jako prevence

Naopak podle advokátky a senátorky z klubu ODS a TOP 09 Hany Kordové Marvanové je česká zbraňová legislativa dlouhodobě příliš liberální.

„Současný systém počítá s tím, že se zkoumá jen zdravotní způsobilost, ale vůbec se nezkoumá psychická způsobilost. Přitom v řadě sousedních zemí EU, je to regulováno,“ kritizuje advokátka. „Střelec na Filozofické fakultě evidentně psychicky způsobilý nebyl. Není v pořádku, že se takoví lidé mohou dostat ke zbraním.“

Pietní místo před rektorátem Univerzity Karlovy v Praze

Psychická způsobilost by podle Kordové Marvanové měla být ověřována u držitelů zbraní psychotestem, podobně jako se to děje u policie, vojáků nebo i profesionálních řidičů. Naopak podle Letochy jsou takové testy neúčinné, protože neodhalí některé symptomy ani akutní zhoršení stavu.

„Psychotesty nejsou něco, co by mohlo zabránit střelbě,“ domnívá se Letocha. „Řešením je propojení registrů, protože ve chvíli, kdy pacient sám přijde, psycholog, psychiatr nebo obvodní lékař uvidí v systému, že je držitelem zbrojního oprávnění, a měl by vyhodnotit, jestli diagnóza, se kterou pacient přichází, je slučitelná s tím, aby měl zbraň.“

Právo, nebo výsada

Diskuze se vede také kolem snadné dostupnosti zbrojního průkazu a zbraní, včetně tlumičů. „Dotyčný střelec byl lépe vybavený než policisté,“ podotýká Kordová Marvanová.

Čtěte také

„Kromě práva mít zbraň, by tady měl být i nárok veřejnosti na dostatečnou ochranu proti masovým střelbám. Proto se musí prověřit i to, jak se povolení na takové zbraně vydávají."

K omezení zbraňové legislativy vyzývají i petice Amnesty International nebo studentů z Filozofické fakulty. Ti apelují, aby držení zbraní nebylo právo, ale výsada udělována pouze ve výjimečných a odůvodněných případech.

Více podrobností o změnách zbraňové legislativy, dostupnosti zbraní a efektivitě psychotestů si můžete poslechnout v záznamu celé diskuse. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , esta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.