Zažij Vietnam. Multikulturní festival budí velký zájem veřejnosti

29. květen 2015

Nejednou se stalo, že česká média pohřbívala multikulturní koncept spolužití ve světě i u nás. Výroky světových politických jedniček a především vývoj světových událostí jim, zdálo se, dávaly globálně za pravdu.

Nicméně akce v našich lokálních miniprostorech ukazují na opačný trend. Prezentace jinakosti světa vyvolává neutichající zvědavost, přirozený zájem a uvolnění pozitivní energie v lidské komunikaci.

Festival Zažij Vietnam v třetí pražské městské části se konal v rámci Roku vietnamské kultury 2015. Kdo byli jeho návštěvníci a co je zlákalo na náměstí Jiřího z Poděbrad? Kulturní program, gastronomie nebo tradiční výrobky a soutěže? Proč přišli, a kterou část života vietnamských sousedů zažili uprostřed Prahy?

„Chtěla bych tady fotit lačnost po báječných jídlech. Pak jsem si koupila jednoho človíčka ze dřeva, protože jsem kdysi v Vietnamu byla a ráda na to vzpomínám,“ říká jedna z návštěvnic festivalu.

Přes kuchyni se věci napomůže

Ne každý reaguje na přítomnost Vietnamců tím, že je zvědavý, odkud přišli, jaká je to země. Někteří si myslí, že by neměli tady být vůbec.

„S trošku větším poznáním kultury a přes kuchyni se věci napomůže. To je dobrá akce.“

Uprostřed náměstí se připravuje jeviště, hraje hudba. Najít místo u stolku je těžké. Mladí, starší, hodně maminek s dětmi. Vedle řada stánků. Máme tu krevety v těstíčku, slaná kapsa plněná masem, smažené krevetové lupínky a salát z kedlubny, mrkve, arašídů.

Treska pošírovaná v kokosovém mléce

Výstava fotografií ukazuje krajiny ve Vietnamu, schodovitá pole, mosty, přírodu, ale i zápasy krav, u národnosti Khmer, celkově kulturní dědictví světa UNESCO. Mimo jiné je to staré město Hi An nebo komplex památek starého královského města Hue.

Vietnamci nám to ukázali

Návštěvník, který si koupil závitky, učil před 25 lety Vietnamce česky. „Psal jsem jim faktury, aby neměli problémy a mohli tady existovat. V začátcích to není jednoduché pro nikoho. Byli perfektní. I autoškolu jsem s nimi dělal.“

Jejich přítomnost u nás vnímá jako užitečnou. „Díky nim nevylezly tolik ceny v obchodě, muselo se to držet dole. Teprve Vietnamci nám to ukázali.“

Tato celá akce se připravovala od února. „Máme tu 38 stánků. Chceme, aby se návštěvníci cítili jako ve Vietnamu. Ukázat gastronomii Vietnamu, kulturu, zemi Vietnam,“ říká Nga Tran Thi, místopředsedkyně Svazu vietnamských žen v ČR, organizátorka akce.

Alexander Bellu, zástupce starostky Prahy 3 mluví o tom, co pro městskou samosprávu znamená organizovat takovou akci. „Je to 65 let, kdy Vietnamská socialistická republika navázala diplomatické vztahy s Československem, proto bylo zajímavé tuto komunitu přivítat zde na Jiřího z Poděbrad.“

autoři: Goranka Oljača , sch
Spustit audio