Západ se dodáním kazetové munice Ukrajině staví na roveň autoritářských režimů, kritizuje analytik Tureček

11. červenec 2023

Amerika dodá Ukrajině kontroverzní kazetovou munici, kterou víc než 120 zemí včetně Česka zakázalo. Rusko tyto ničivé zbraně, které za letu explodují a rozpadnou se na menší části, používá. Měla by se stejně bránit i napadená Ukrajina? V daném kontextu je to správný krok, říká bezpečnostní a obranný analytik Daniel Koštoval. Podle zahraničně-politického analytika Břetislava Turečka se tak ale Západ staví na roveň celé řady autoritářských režimů.

„Rusko je v tomto konfliktu absolutní agresor, Ukrajina se zuby nehty brání, ale je okupováno skoro 20 procent jejího území, takže se musí hledat způsob, jak pomoci. Kazetová munice má být použita jen na vlastním území a proti agresorovým vojákům, což je naprosto adekvátní,“ uvádí v Pro a proti bezpečnostní expert.

Čtěte také

Tureček ale zpochybňuje, že použití kazetové munice povede k osvobození okupovaných území. „Útočník vždy deklaruje použití munice jen proti vojákům, ale na Blízkém východě Izrael použil stejnou zbraň proti Libanonu a ta léta po válce dál mrzačila civilní obyvatelstvo.“

„Zásady mezinárodního práva by měly platit pro každého. Nelze přijmout argument, že někdo porušuje právo, tak ho budeme porušovat také. Nejen Rusko vnímá, že signatáři dohody, která použití kazetové munice zakazuje, se zapojují do obecné podpory Ukrajiny, takže spoluodpovědnost padá i na nás,“ upozorňuje Tureček.

Kazetová munice může zásadně změnit průběh konfliktu ve prospěch Ukrajiny, věří Koštoval. „Brutální zaminování, které Rusko provedlo na okupovaném území, je daleko horší než kazetová munice, kterou zasáhne území o velikosti fotbalového hřiště. Na těchto zaminovaných územích budou o život přicházet děti a civilisté.“

A co mezinárodní konvence?

„Záruka spočívá především v tom, že současná ukrajinská vláda v čele s prezidentem Zelenským si nemůže dovolit udělat něco, čím by přišla o podporu zemí NATO a Evropské unie. Sami mají velký zájem na tom postupovat seriózně, opatrně a aby splnili, co slíbili,“ tvrdí bezpečnostní expert.

Čtěte také

Snaha snížit dopady těchto typů munice na civilisty ze strany výrobců existuje, uznává Tureček. „Ale pořád tu platí ty mezinárodní konvence, na kterých se většina zemí včetně Česka shodla, přesto se teď bavíme jen o tom, zda má účel světit prostředky.“

„Váha úmluvy o zákazu kazetové munice není tak velká, jak by si řada lidí přála. A jakmile to jedna mocnost neučiní, neučiní tak ani druhá. USA mají k dispozici obrovskou sumu informací o průběhu války a rozhodly se i přes jasné kontroverze, že munici Ukrajině poskytnou. Realita na frontě tedy není vůbec růžová,“ obhajuje užití kazetové munice Daniel Koštoval.

Celosvětový konsenzus se buduje postupně, připomíná analytik. „Před lety se celý svět pobuřoval nad použitím chemických zbraní syrským režimem. Tehdy Sýrie nebyla signatářem konvence o zákazu chemických zbraní, tak jak nám to mohlo vadit? Tady vidíme, že cynický přístup má svá etická úskalí,“ konstatuje Břetislav Tureček.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související