Zaměstnanci Microsoftu nechtějí vyvíjet technologie pro americkou armádu

3. březen 2019

Zaměstnanci americké technologické společnosti Microsoft mezi sebou šíří petici, která požaduje, aby se vedení firmy vzdalo zakázky na vývoj rozšířené reality pro armádu Spojených států. Autoři výzvy tvrdí, že systém „promění válku v simulovanou videohru, která ještě více oddálí vojáky od vědomí hrůzných dopadů války a reality krveprolití“.

Petice si v redakčním komentáři všímá americký deník Wall Street Journal.

Pracovníci technologického gigantu také chtějí, aby Microsoft „upustil od vyvíjení jakýchkoliv zbraňových technologií“. Editorial doplňuje, že obzvláště od zvolení Donalda Trumpa prezidentem řada levicově smýšlejících zaměstnanců v USA tlačí na své šéfy, aby upustili od zakázek pro armádu.

Budoucnost válek je podle Pentagonu ve videohrách

Američtí vojáci mohou s využitím virtuální reality cvičit, jako kdyby byli na ostré misi

První opravdový počítač známý pod zkratkou ENIAC byl sestavený roku 1946. První počítačová hra se objevila už o dva roky později. Vytvořil ji Úřad pro operační výzkum americké armády a byla mnohem jednodušší, než si myslíte.

Vloni například slavili úspěch aktivisté mezi zaměstnanci společnosti Google. Svého šéfa Sundara Pichaie donutili, aby firma přestala usilovat o jednu zakázku Pentagonu na vývoj umělé inteligence. Google se také zcela stáhl z výběrového řízení na jiný projekt pro ozbrojené síly.

Jedná se o kampaně, které už nemohou být ignorovány jako „šaškárny několika poblouzněných inženýrů“, píše Wall Street Journal v reakci na tento trend. Pokud by se podobné snahy rozšířily v celém odvětví, mohly by podle listu ohrozit schopnost americké armády disponovat špičkovou výbavou v oblasti umělé inteligence.

Na obranu svobody

Editorial soudí, že by se jednalo o velmi nežádoucí vývoj. Zatímco by totiž armáda Spojených států technologicky zaostávala, jiné autoritářské režimy v čele s Čínou by své schopnosti dále rozvíjely. Využití plného potenciálu technologií by pak zahraničním mocnostem umožnilo nejen zvýšit bojeschopnost, ale také utužit domácí politickou kontrolu.

Pustit Huawei k budování sítí 5G je příliš velký risk, varují Financial Times

Huawei

Neexistuje žádný přímý důkaz, že by čínská společnost Huawei pomáhala své vládě provádět špionáž. Loajalita dodavatele telekomunikační infrastruktury je ale zcela zřejmá. Představuje tedy v případě budování sítí 5G bezpečnostní riziko.

Pokud máte jako Huawei v rukou klíčové technologie, máte účinnější zbraň, než jsou nukleární hlavice, varuje bankéř Jonáš

Ondřej Jonáš

Vedou Spojené státy obchodní válku s Čínou? A jak s tím souvisí pondělní obvinění čínské telekomunikační společnost Huawei, včetně její ředitelky Meng Wan-čou, z podvodů a špionáže ze strany úřadů USA? Česko-americký bankéř v Interview Plus tvrdí, že jde o vážný problém a nejen Spojeným státům došla trpělivost.

I pokud by aktivističtí zaměstnanci nedosáhli svého a nedokázali zhatit už probíhající armádní zakázky, mohli by celé věci uškodit i jinak. Například by mohli obrátit veřejné mínění proti svým zaměstnavatelům, kteří by následně museli vynakládat větší prostředky na komunikaci s veřejností. Zároveň by se zřejmě zvýšily i náklady těchto společností na pracovní sílu.

Každopádně vedení Microsoftu celou záležitost zatím dokázalo ustát a petičním snahám části svých zaměstnanců nevyhovělo. „Učinili jsme zásadní rozhodnutí, že nebudeme držet technologie mimo dosah institucí, jež jsme si v demokratickém procesu zvolili, aby chránily naše svobody, kterým se v demokracii těšíme,“ řekl pro televizi CNN výkonný ředitel společnosti Satya Nadella.

Mezi takové svobody patří i právo organizovat se a předkládat petice, dokonce i ve prospěch záměrů, které mohou ohrozit národní bezpečnost, připouští hospodářský deník. Jak ale dodává, pokud Spojené státy ztratí schopnost bránit se svým rivalům, ohrožená bude i tato svoboda.

Žádná společnost nemůže být donucena vstoupit do smluvního vztahu nebo obchodu. Ale integrita obrany USA vždy závisela na základním smyslu pro vlastenectví americké soukromé sféry. Ředitel Nadella by se tedy měl držet svých zbraní a pokračovat jako doposud, vybízí editorial listu Wall Street Journal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.