Zákulisí chovu lvů

23. září 2010

Bojíte se lvů? Jak velký je podle vás lev? S jakým jiným zvířetem byste ho srovnali? V televizních seriálech možná vypadá jako nevinná kočička. Ve skutečnosti je to ale i v zajetí velmi nebezpečné zvíře.

Lvi se u nás chovají v 8 z 15 zoologických zahrad. Najdete je ve Dvoře Králové (3 samci), v Hodoníně (samec a samice), v ZOO Lešná ve Zlíně (samec a 2 samice), v Liberci (samec a samice), v Ústí nad Labem (samec a samice), v Olomouci (2 samci a 3 samice), v Plzni (samec a samice), Ostravě (samec a samice) a Praze (samec a samice).

Chov lvů ve Dvoře Králové je zajímavý hned z několika důvodů. Když totiž překonáte rozsáhlé savany výběhů s africkou zvířenou a dostanete se až k pavilonu lvů, možná vás překvapí, jak velká a respekt budící zvířata to jsou. Ve výběhu uvidíte tři jedince. Vzpomenete si na učivo přírodovědy pro základní školy a usoudíte, že ten s hřívou bude samec a ti dva bez hřívy asi samice. A tak to právě není.

Odkud pocházejí?

Všichni tři lvi, kteří dnes žijí v ZOO ve Dvoře Králové pocházejí původně z vídeňské zoo, kam se dostali po zabavení v cirkusu. Protože se jednalo o zvířata neznámého původu (tedy nevhodná pro chov), protože byla ve špatném stavu a protože v ZOO ve Vídni neměli dostatek prostoru pro oddělený chov, byli tam dva samci vykastrováni. Velikostí si s nevykastrovaným samcem nezadají, ale nemají hřívu. Možná právě proto máte při prvním setkání pocit, že jsou lvi, zvláště pak lví samice, větší, než jak jste si je představovali.

Hierarchie ve skupině

Hanibal, jediný samec s hřívou, je ve skupině dominantní. Mustafa a Cleo se mu podřizují, což by se u "normálních" samců ve volné přírodě nikdy nestalo. Právě kastrace Clea a Mustafy umožnila chovat všechna tři zvířata pohromadě.

Samec Hanibal

I přesto všechno se ale stále jedná o samce, a proto aby mezi nimi nedocházelo ke zbytečným šarvátkám, je potřeba krmit je odděleně. Za tímto účelem je zákulisí pavilonu lvů vybaveno důmyslným systémem padacích dvří (šoupadel), díky kterému je možné lvy přepouštět a uzavřít každého v odděleném prostoru od ostatních.

Jací jsou lvi?

Už dříve jsem od ošetřovatelů tygrů slyšela, že i když jsou tygři a lvi podobně velké a podobně nebezpečné kočkovité šelmy, péče o ně se liší. Tygr si totiž na svého ošetřovatele zvykne, příjme ho a například ho zdraví jako rovnocenného partnera. To se u lvů nestane. Nikdy prý nepřestanou na svoje pečovatele pohlížet jako na potenciální kořist.

U lvů v ZOO ve Dvoře Králové je tato nevraživost vůdči lidem možná ještě umocněna špatným zacházením, kterému byla lví trojka vystavena v mládí. Při pohledu do výběhu lvů v ZOO ve Dvoře Králové si alespoň já rozhodně uvědomuju, jak nezkrotná, ve své domovině i nebezpečná jsou to zvířata.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka