Zakopané sekerky

27. leden 2003

Včerejší mimořádné zasedání předsednictva ČSSD nepotvrdilo spekulace o tom, že dny Vladimíra Špidly coby předsedy sociálních demokratů, jsou sečteny. Novináři místo toho vyslechli informaci, že po otevřené a ostré debatě o postupu a chybách ČSSD při dvojí neúspěšné volbě hlavy státu byly zakopány všechny sekerky, jak řekl místopředseda Škromach, a že byly ty sekerky zakopány velmi hluboko, jak dodal místopředseda Gross.

Podrobnosti válečníci takticky nesvěřili médiím, nicméně není těžké odhadnout, že důvodem, proč v uplynulých měsících představitelé ČSSD vykopali válečné sekery a hrozivě se nalíčili, byl spor o prezidentskou kandidaturu bývalého předsedy. Stoupencům Miloše Zemana se podařilo prosadit jeho účast ve druhém kole voleb, aby pak jeho odpůrci bývalému šéfovi zřetelně naznačili, že o jeho návrat do politiky nestojí. Miloš Zeman již oznámil, že nebude kandidovat v případné třetí volbě prezidenta, ani v případné volbě přímé a že se nehodlá ucházet o předsednictví v ČSSD. Tím pádem ovšem není o co bojovat a sociální demokraté logicky hledí alespoň minimalizovat politické škody, kterých se dopustili vyrovnáváním se se svou stranickou minulostí. Veřejnost vždy reaguje nedůvěrou na nejednotnost politické strany, není tedy divu, že průzkumy mínění zaznamenaly u ČSSD pokles volebních preferencí.

Výrazný příspěvek sociálních demokratů k tomu, že nám bude chybět prezident v nejméně vhodné chvíli krize kolem Iráku, je ale faktorem, který pouhým zakopáním válečného nářadí odbýt nelze. Nebude-li rychle nalezen kandidát, kterého by parlament zvolil prezidentem, mohou se stát prezidentské pravomoci v rukou premiéra, coby náhradního vrchního velitele armády dost nepříjemnou kartou: Černým Petrem.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.