Zakopané mince vyprávějí o těžkých časech

6. říjen 2009

Mince, které lidé zakopávali v nebezpečných časech, přinášejí nový pohled na jedno neklidné období římské historie.

První století před naším letopočtem bylo v Itálii dobou nebývalého kulturního rozmachu, kterou známe z děl Vergilia, Cicera nebo Caesara. Některá základní fakta - například přibližná velikost populace v době pozdní Římské republiky - nám ale zatím chybějí. Podle historických záznamů se totiž zdá, že počet obyvatel mohl během prvního století před naším letopočtem buď klesnout, nebo se naopak zdvojnásobit. Výzkumníci z University of Connecticut se nyní pokoušejí vyřešit otázku populační velikosti pomocí zakopaných mincí.

V neklidných dobách starověku si lidé svůj majetek v podobě hromádky mincí často ukrývali tak, že jej zakopali do země. Šlo o obecný fenomén, který se nevázal jen k Římu, a vědci zakopané mince považují za skvělý indikátor společenských změn. Využili matematický model, který podle množství nalezených hromad mincí spočítal přibližnou dynamiku římské populace. Došli k závěru, že po roce 100 př. n. l. začala populace klesat. Naopak její prudký nárůst - o kterém některé prameny hovoří - je vysoce nepravděpodobný.

Výsledky studie, které popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Scinces, se mohou znát diskutabilní. Je ale třeba zvážit, že se týkají velmi neklidného úseku římské historie, které provázelo časté násilí a občanské války. V takovém období je mnohem snazší si představit úbytek populace než její prudký rozvoj.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.