Základem je vnímat problém sexuálního zneužívání z pohledu obětí, říká biskup Holub po setkání s některými z nich

11. červen 2019

První vojenský kaplan v české armádě a stávající plzeňský biskup Tomáš Holub se jako jeden z mála postavil otevřeně k sexuálnímu zneužívání duchovními a přiznal zahanbení za celou církev. Je ale přesvědčen, že církevní společenství k podobnému přístupu směřuje také.

O zneužívání dětí v církvi se tady ví nejmíň sedm let. Zametalo se to ale pod koberec, zlobí se Freund

Kněz při mši

Skandál kolem dětských obětí (nejen) římskokatolických kněží neutichá ani po týdnech propírání na veřejnosti. Bouří se „obyčejní“ katolíci, kteří nechtějí, aby se letité problémy církve zametaly pod koberec. Téma pořadu Vertikála a Veroniku Sedláčkovou.

Povinnost oznamovat takové činy policii považuje v tomto ohledu za zcela nezpochybnitelnou (orgány činné v trestním řížení by měl za církev kontaktovat generální vikář).

Velké změny se podle Tomáše Holuba odehrály už za papežství Benedikta XVI. v roce 2015. Důležitým bodem, který aktuálně řeší i Česká biskupská konference, je přístup k obviněným.

„Otázka je, nakolik má být první kontakt s potenciálním agresorem jen předběžným šetřením, nebo zda má mít už první jednání charakter nějakého soudního vyšetřování,“ říká plzeňský biskup.

Teď je mnohem delikátnější otázka lidí, kteří o tom chtějí mluvit v církvi, ale nechtějí, aby se ta věc dostala do šetření.
Tomáš Holub

Česká církev se snaží, aby byly zachovány dvě linie šetření sexuálního zneužívání. „Jedna z nich, o které není diskuze, je linie trestného činu, která se vůbec netýká církve. A druhá se týká toho člověka jako někoho, kdo je služebníkem společenství, které je pro nás důležité,“ vysvětluje Holub s tím, že obě linie by se měly řešit souběžně.

Setkání s oběťmi mnou otřáslo

Biskup Tomáš Holub se s některými oběťmi sexuálního zneužívání v církvi setkal a přiznává, že to s ním otřáslo. Co si ze setkání odnesl?

Že základem je vnímat celý ten obrovský problém z pohledu oběti a ne struktury církve,“ odpovídá s tím, že i když zdůrazňuje, že je nutné posuzovat i důvěryhodnost svědectví, je přesvědčen o tom, že těch důvěryhodných je drtivá většina. Zároveň by prý byl rád, kdyby byly církevní postupy sjednoceny a upřednostnily rychlost řešení.

Celý rozhovor Barbory Tachecí s Tomášem Holubem si můžeme poslechnout ze záznamu. Plzeňský biskup mluvil také o tom, co negativního si církev nese z historie nebo proč si myslí, že se vytratila ochota Čechů pomáhat druhým.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.