Zákaz TikToku v USA? Vynucený prodej americké firmě podstatu problému nevyřeší, myslí si Koubský

15. březen 2024

Dolní komora amerického Kongresu schválila návrh zákona, který vyžaduje, aby firma ByteDance, která vlastní TikTok, zpřetrhala vztahy s Čínou. V případě, že se tak nestane, bude sociální síti znemožněn přístup k obchodům s aplikacemi, jako je App Store nebo Google Play. Jak velké riziko sociální síť představuje? A není rozhodnutí Kongresu založené na něčem jiném než na vlastnictví sítě Čínou?

Sociální síť TikTok má ve Spojených státech asi 170 milionů uživatelů. Vlastní ji čínská firma ByteDance a její fungování, a to především zacházení s citlivými a osobními daty uživatelů, představuje možné riziko.

Spojené státy se už několikrát pokoušely sociální síť od čínské firmy odkoupit, aby měly jistotu, že se americká data nedostanou k čínské vládě, která by je mohla zneužít.

Čtěte také

Podle Petra Koubského z Deníku N je hlavním rizikem TikToku jeho algoritmus, který nahrává vzniku závislostí.

„Jestli se to dá řešit nějakým zákazem a jestli je dobré se při zdůvodňování toho zákazu ohánět čínským vlastnictvím? To nevím. To je hodně složitá otázka. I politická debata ve Spojených státech je velice zašmodrchaná a ve smyčkách se vrací od problému vlastnictví k problému algoritmu a obsahu a k ničemu to nevede, protože je to bezprecedentní situace, jaká tady nikdy předtím nebyla,“ popisuje Koubský. 

Zákon dává firmě ByteDance jen dvě možnosti. Buď ho bude provozovat americká firma, nebo ho ve Spojených státech zakážou. V případě, že by došlo k podpisu smlouvy americkým prezidentem, měla by firma asi půl roku na sehnání nového majitele.

Protiústavnost zákazu

„Především si ale myslím, že i kdyby k tomu vynucenému prodeji došlo, tak to podstatu problému nevyřeší. Tady opravdu nejde primárně o to, že je to čínská firma,“ vysvětluje Koubský.

Čtěte také

S algoritmem pracují i jiné sociální sítě, ale TikTok ho využívá nejefektivněji a je v jeho používání nejúspěšnější. Rozdíl ale je podle Koubského například v tom, že se při používání TikToku nemusí myslet a jeho uživatelé se na něm často pohybují, jako by byli v hypnóze. Snáz se tak na této platformě dá pracovat například s podprahovými sděleními, manipulací nebo dezinformacemi.

Někteří američtí komentátoři tvrdí, že by zákaz TikToku byl protiústavní, a tak by o něm měl rozhodnout i Nejvyšší soud Spojených států.

„Možnost, že by to nakonec řešil Nejvyšší soud, je podle mě docela pravděpodobná a bylo by to bezpochyby velice zajímavé a ostře sledované rozhodování, které by ovlivnilo budoucnost podobných případů na dlouho dopředu,“ popisuje Koubský.

35 let velké světové pavučiny, konec zpráv na Facebooku a regulace AI v Evropě. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související