Zahraniční úspěch Karla Gotta byl postavený na cukrkandlovém tenoru, říká publicista Konrád

2. říjen 2019

Karel Gott zemřel, tato zpráva zní ze všech českých i evropských médií od středečního rána – několikanásobný Slavík podlehl rakovině v úterý těsně před půlnocí.

Zpěvák se zdravotními problémy zápasil od října 2015, kdy mu lékaři diagnostikovali zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Po léčbě v březnu 2016 prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit a začal se postupně vracet na scénu.

Letos tak natočil svůj poslední singl: Srdce nehasnou. Nazpíval ho společně se svojí třináctiletou dcerou Charlotte Ellou. Videoklip, který má na YouTube přes 14 milionů zhlédnutí, vydal zpěvák přesně před pěti měsíci – tedy 2. května.

Poslední rozhlasový rozhovor natočil ve vile na Bertramce s Janem Pokorným ke svým 80. narozeninám v červenci. Letos v září se u něj objevila akutní leukémie, kvůli které zrušil veškerá vystoupení a zahájil léčbu.

Čtěte také

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD se podle serveru iRozhlas ke zpěvákově úmrtí vyjádřil tak, že Gott šířil dobré jméno České republiky a dokonce i ti, kteří se nezajímali o politiku a ekonomiku, znali Česko přes něho.

„Jeho zahraniční úspěch se vztahuje k německojazyčným zemím,“ konstatuje hudební publicista a komentátor Ondřej Konrád ve vysílání Plusu. „Byl postavený na kráse a ušlechtilosti hlasu, téměř až operetního, byť v modernizovaném pojetí… Měl až cukrkandlový tenor.“

Socialistická superstar

Podle Konráda byl Gott velmi vstřícný k publiku, uměl s ním dobře pracovat a vydržel hodiny podepisovat desky i památníčky. Na jeho vstřícnost a laskavost vzpomíná i prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec.

Čtěte také

Gottovi pomohl i rozvoj médií v 60. letech. „Televize i rozhlas zažívaly boom a média potřebovala kvalitní obsah… To on splňoval. Byl hvězdou a dá se říct socialistickou superstar,“ říká Brabec.

Smrt hvězdy zasáhla taky Němce, jak shrnuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Václav Jabůrek. V sousední zemi vystupoval více než půl století a vybudoval si pověst předního šlágrového zpěváka. Populární byl i ve Švýcarsku. Deník Basler Zeitung smutně konstatuje, že Zlatý hlas z Prahy – jak se Gottovi často říkalo – navždy utichl.​

Hosté speciálu byli:

Alžběta Havlová, redaktorka Českého rozhlasu
Ondřej Konrád, hudební publicista a komentátor Českého rozhlasu
Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur
Václav Jabůrek, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu

autoři: Jan Burda , Jana Přinosilová
Spustit audio