Začněme pracovat na vzniku nového politického subjektu, nabádá ke spojení opozice Válek (TOP 09)

18. prosinec 2019

Na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii vystoupili zástupci pěti parlamentních opozičních stran. Spolek už dříve vyzval opozici, aby vytvořila koalice a zvolila do voleb jednotný postup. Jak opoziční strany naloží s hozenou rukavicí?

Čtěte také

„Koalice by měla především spolupracovat ve prospěch tohoto státu a přestat se napadat a útočit na sebe,“ žádá v pořadu Pro a proti místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

To, že Andrej Babiš (ANO) považuje Miroslava Kalouska (TOP 09) za jednoho z nejnebezpečnějších opozičních politiků kvůli jeho ekonomickým a argumentačním dovednostem, je prý logické. „A to, že na něho útočí, je také logické, protože Babiš se snaží likvidovat ty, ze kterých má velké obavy.“

Dovedu si představit, že se dvě tři čtyři politické strany, které dlouhodobě perspektivně myslí na tento stát, postupně spojí do jedné, nové politické strany, která bude reprezentovat... ty názory, které je spojují: tedy Evropská unie, NATO a tak dále. Tyto hodnoty spojují řadu demokratických stran v opozici... Bavím se o vzniku nového subjektu, na tom bychom měli začít intenzivně pracovat.
Vlastimil Válek

Poslanec považuje za jedinou možnou cestu spolupráci. „Pokud by měla váznout na tom, že ji já jako osoba blokuji, tak v zájmu státu radši skončím. Mně nejde o můj prospěch, ale o to, aby tady vznikl subjekt, který bude reprezentovat demokraticky smýšlející občany.“

„Je nutné se spojovat do koalic i z matematických důvodů... Menší subjekty získávají dnes méně poslanců, protože na ně potřebují dramaticky víc hlasů. Takže buď se malé subjekty zlikvidují a zbydou dvě silné strany, nebo se malé subjekty s velmi podobnými programy... pokusí spolupracovat a vtáhnou do toho další uskupení,“ navrhuje Vlastimil Válek (TOP 09).

Nehrajme si na Národní frontu

Čtěte také

„Rolí politických stran je plnit svůj program, což my děláme... Uvědomujeme si ale, že roztříštěné fungování opozice není teď žádoucí,“ uznává místopředseda České pirátské strany Jakub Michálek.

Prakticky prý musí opozice přinášet pozitivní témata pro občany České republiky. „Aby se projednávaly věci, na které vláda Andreje Babiše kašle. Musí se také zbavit negativních nálepek, které neustále dostáváme od Babiše a té třetiny médií, které on vlastní, a té třetiny, která s ním spolupracuje nekriticky.“

Najít společné zájmy v opozici je někdy velmi těžké. Nemůžeme si hrát na Národní frontu se společnou kandidátkou a že půjdeme proti Babišovi, to je naivní představa. Musíme správně identifikovat slabiny Babišovy vlády, tedy že kašle na koncepční a systémové změny... Realistické není, že se všichni spojí proti němu, ale že bude docházet k postupné integraci těch subjektů, které k sobě mají blízko.
Jakub Michálek

I Piráti ale myslí na úspěch opozice jako celku, ujišťuje místopředseda. „Musíme si však nejdříve zamést před vlastním prahem a současně potom může být a je legitimní naše kritika Andreje Babiše.“

„Mělo by dojít k narovnání volebního systému. Říkal jsem to kolegům z opozice před rokem a půl, ale tehdy jsme podporu mezi opozicí nezískali. Včera jsme měli jednání, na kterém zazněla ochota ke shodě na revizi volebního systému. Ale to je pořád mezi opozicí, těm velkým ve sněmovně to vyhovuje,“ konstatuje Jakub Michálek (Česká pirátská strana).

Spustit audio

Související