Zachraňme "osmý div světa"

23. září 2010

Madagaskar je čtvrtý největší ostrov světa, z hospodářského hlediska jedna z nejchudších zemí světa a pro přírodovědce "osmý div světa" plný endemických druhů rostlin a živočichů.

Právě Madagaskar se stal letos ústředním tématem každoročně vyhlašované kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Možná si vzpomínáte na loňský projekt Zachraňme nosorožce, který letos vystřídaly aktivity nazvané Zachraňme Madagaskar.

Proč právě Madagaskar?

"Pokud máte možnost, určitě se na Madagaskar vypravte co nejdřív," řekne vám každý, kdo tento zelený ostrov vzdálený 400 km od Afrických břehů už navštívil. Když se zeptáte na důvod, odpoví: "Za pár let totiž už z tamní přírody nic nezbude."

Na Madagaskaru bylo zničeno už více než 90 % tropického deštného lesa a jeho destrukce za účelem získání zemědělské půdy stále pokračuje.

O co přicházíme?

I ta desetina pralesů, které se na Madagaskaru zachovaly, je ale tak druhově bohatých a unikátních, že jsou pro přírodovědce hotovým rájem. Najdete tady aleje baobabů, trnitou buš, poloopice lemury, šelmu fosu, 40 druhů chameleonů, chobotnicové stromy, deštné pralesy i sterilní pouště.

Vzhledem k tomu, že se Madagaskar vyvíjí už 140 milionů let nezávisle na ostatních kontinentech, má jeho flóra i fauna nejvyšší stupeň endemismu na naší planetě. Z 12 000 druhů rostlin 85 % nenajdete jinde na světě, ze 300 druhů obojživelníků je endemických 99 % a suchozemští savci jsou kromě netopýrů endemičtí všichni.

Lemuři kata

Cíle kampaně

Cílem kampaně Zachraňme Madagaskar je rozšířit prostřednictvím evropských zoologických zahrad obecné povědomí veřejnosti o problematice Madagaskaru, propagovat ekoturismus na Madagaskaru a získat finanční prostředky na realizaci 20 projektů na záchranu přírody Madagaskaru.

Co můžete udělat vy?

Je mnoho způsobů, jak můžete pomoci i vy. Například zakoupením předmětů označených logem kampaně můžete přímo přispět na ochranářské projekty na Madagaskaru. Pokud přemýšlíte o exotické dovolené, proč nenavštívit Madagaskar? Ekoturistika může ukázat obyvatelům Madagaskaru, že jejich příroda je jedinečná a že ji lze využívat ke svému životu dlouhodobě udržitelným způsobem. Nejde totiž jen o biodiverzitu Madagaskaru, ale celého světa!

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.