Za jeden den se od tří lidí z vlády dozvíte tři odlišné věci, kritizuje komunikaci šéf Pirátů Bartoš

27. duben 2020

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května. Zvládá ale dobře komunikaci kolem koronaviru?

Poslanec a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je toho názoru, že vláda nekomunikuje dobře. Předseda Poslanecké dněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček s tím nesouhlasí.

V rámci možností přehledné

„To, že vláda nekomunikuje dobře vůči opozici, na to jsme zvyklí, ale bohužel se tak děje i vůči občanům,“ říká v Pro a proti Bartoš.

Čtěte také

Ten by na místě premiéra sjednotil komunikaci jednotlivých šéfů resortů i Ústředního krizového štábu. „Protože během jednoho dne se od tří vládních osob dozvíte tři různé příběhy.“

Místopředseda Vondráček ale neví, jakou komunikaci by si opozice představovala. „Vláda komunikuje maximálně srozumitelně, jak je to jen možné.“

„Sice by aktuálně platná nouzová opatření mohla být napsána jednodušeji, ale v rámci možností jsou tyto informace přehledné a každý si najde to, co a jak se mění.“

Premiér odkáže na to, že jedná v souladu s epidemiology, ale šéf orgánu pod ministerstvem zdravotnictví Rastislav Maďar záhy vystoupí, že jich se v tom překotném pátečním uvolnění nikdo neptal. Myslím, že pan Maďar bude spíš mluvit pravdu a jestli vláda rozhodla podle nějakých kriterií, tak ať to řekne.
Ivan Bartoš

Střet na vládě

Bartoš je ale přesvědčen, že lidé po čtvrteční večerní tiskové konferenci ministra zdravotnictví nevědí, jestli se v 10 lidech mohou setkat s rouškou, nebo bez ní. „Nevědí, kam mohou. Ta pravidla skutečně nejsou jasná.“

Vondráček uznává, že komunikace není dokonalá. „Ta čtvrteční tiskovka byla mimořádně dlouhá... Není to ale jediný informační kanál, který používá vláda... Úplně ideální jsou koronavirové stránky.“

Zaplaťpánbůh, že se uvolňování zrychluje. Přišla dobrá čísla co se týče smrtnosti, nakažených a provedených testů. Vláda tlačí maximálně na otevření, ale samozřejmě při respektu k epidemiologům... Epidemiolog Maďar by chtěl mít samozřejmě restrikce maximální, aby tím garantoval, že se nevrátí druhá vlna nebo že se stav nezhorší.
Radek Vondráček

„Na vládě dochází ke střetu. Na jedné straně epidemiologové, na druhé celospolečenské potřeby. Ale nejde vypnout národ a všechno dělat podle epidemiologů... Snažíme se najít ideální míru, kdy doporučení epidemiologů respektujeme, ale zároveň neškrtíme společnost víc, než je nutné,“ shrnuje Radek Vondráček (ANO).

Předseda Pirátů věří, že tření mezi epidemiology a vládou jde předejít otevřeností. „Kdyby se na stůl položily všechny argumenty, tak společnost, obchodníci i lidé jsou přece ochotni akceptovat nějakou míru diskomfortu. Ale to se nestalo,“ konstatuje Ivan Bartoš (Česká pirátská strana).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.