Vzbuzujete u někoho strach? Měli byste se léčit, nabádá Petr z Ligy otevřených mužů

17. září 2023

Násilí má různé podoby. „Už jen pojmenovat, co to to násilí je, je složité. Mám na to pomůcku, a to je to zeptat se sám sebe, jestli ze mne druhý člověk cítí strach. Protože ve chvíli, kdy ano – a i kdyby šlo jen o v uvozovkách obyčejné řvaní –, tak je to potřeba řešit,“ říká donedávna ředitel dnes garant kampaně Zastav násilí v organizaci Liga otevřených mužů Josef Petr.

Čtěte také

„V takovém případě byste se měli obrátit na odborníka, ať už někoho, kdo se zabývá přímo násilím, což není vždy snadné, ale někoho si opravdu najít, alespoň toho psychoterapeuta,“ dodává.

Liga otevřených mužů zaměřuje na různé podoby násilí ve vztazích už roky. Nabízí terapie, které pomáhají lidem jejich násilné sklony zkrotit. Nedávno také odstartovali kampaň Zastav násilí.

Jaký vzkaz a jakou nabídku veřejnosti nese? Jaký propletenec příčin vede k tomu, že lidé se uchylují k násilí? Co je těžší zvládnout: násilí fyzické, nebo psychické? Jak dlouho trvá terapie, než z ní člověk vyjde očištěn od svých násilnických zlozvyků? Tyto a další otázky v Hovorech s Josefem Petrem, moderuje Eva Hůlková.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.