Vyřeší místní referenda v severních Čechách problém hazardu?

24. září 2014

Doslova křižácké tažení proti hernám zahájila opoziční sdružení v severních Čechách. V některých městech zastupitelé návrhy na vyhlášky o plošném zákazu hazardu schválili, jinde je rovnou zamítli.

Iniciativy proto začaly se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení místního referenda. Úřady jim vyškrtaly tolik podpisů, že nesplnily potřebný počet. U soudu uspěli pouze aktivisté z Ústí nad Labem. Kromě krajského města budou s komunálními volbami probíhat referenda o zákazu hazardu také ve Štětí a v Lovosicích. Je to řešení, jak omezit gamblerství? Jak si města poradí s výpadkem příjmů za automaty? Házejí politici a úředníci odpůrcům heren klacky pod nohy?

Gamblerství jako problém nevnímají jenom lidé usilující o zákaz heren, ale také vláda. Ta by měla mít na jaře příštího roku plán prevence, podobně jako u drog. Podle zkušenosti ústeckých strážníků ubývá hráčů. Ti tam ale nechávají víc peněz než dřív. Je to i zkušenost bývalého zaměstnance jedné herny, který si přál zůstat v anonymitě. Říkejme mu pan Petr. Upozornil na to, že díky videoloterijním terminálům hráči utratí víc peněz a rychleji než dřív.

„Ty lidi byli schopni sebrat peníze doma, vzít karty manželkám. Popřípadě si půjčit, ať už v bance nebo od přátel. Dokázali tomu propadnout úplně. Lidé, kteří měli velké firmy, byli dobře rozjetí ve svých obchodech a díky hazardu skončili špatně. Podniky jim zkrachovaly, protože začali brát z firemních peněz, nevěnovali se podnikání a hazard je unášel. Místo pracovní doby a schůzek seděli u automatů.“

Snahy o plošný zákaz automatů ve městech se nelíbí těm, kteří na nich vydělávají. I proto je Yveta Caniniová ze společnosti Tipgames spíš pro určení několika míst, kde herny budou.

„Deset let jsem pracovala v kurzových sázkách a teď posledních osm let přímo herny. Nedivím se nikomu, kdo bydlí v ulici, kde je herna horšího ražení, že je zastáncem nulové tolerance. My se snažíme dát veřejnosti na vědomí, aby neházeli všechny do jednoho pytle. To, že dnes si politické strany z nás dělají onuci, protože nemají jiné volební téma, to se nám hrubě nelíbí a ozýváme se.“

Stejně to vidí Radim Bouček z Chomutova. O svou hernu přijde od příštího roku. „I když jsem splnil všechny podmínky, žádná reklama, musí to být okamerované, čímž se zvýšily náklady na provozovnu, zhruba 4 miliony korun, po roce se mi to město snaží vypovědět, i když nemá žádné relevantní důvody.“

Diskutované hrací automaty

V Chomutově aktivisté neměli potřebný počet podpisů pro vyhlášení referenda a neuspěli ani u soudu, zastupitelé je ale vyslyšeli a odhlasovali zákazovou vyhlášku. Naopak v Kadani na nátlak občanů nečekali. Stejná vyhláška tam platí od letošního července. I přesto, že v městské kase bude ročně chybět 10 až 13 milionů v podobě poplatků za herní přístroje. Starosta Jiří Kulhánek tento úbytek neřeší:

„Tím, že nebudeme mít automaty ve městě, bude zde klidněji, bezpečně a budeme více zajímaví pro turisty, to já vidím jako kompetenci vynikající, lepší než tahat peníze z automatů.“

Snížení příjmů je častý argument příznivců regulace, ale ne úplného zákazu. Jako problém to nevidí Milan Rýgl ze Strany zelených. O stopku automatům se neúspěšně snažil ve Štětí, kde jde o zhruba 6 milionů ročně. Když Rýgl neuspěl, začal sbírat podpisy pro vyhlášení místního referenda o zákazu heren nejen ve Štětí, ale i v Lovosicích. Jsou to jediná dvě města v Ústeckém kraji, kde aktivisté měli dostatek platných podpisů.

Kvůli velkému počtu vyškrtaných podpisů z petičních archů magistrátem se na krajský soud obrátili aktivisté v Teplicích. Než rozhodnutí soudu padlo, byla naděje, že zastupitelé zákaz heren na návrh radních odhlasují.

Zastupitelé neschválili navrhovaný program. Překvapilo to i Jakuba Mráčka z Volby pro Teplice, který dlouhodobě proti hernám bojuje a petici inicioval. „Je to evidentní podraz. Pan primátor dlouhodobě podporoval hazard, vždycky se snažil najít úhybný manévr.“

Referendum o zákazu hazardu má podle Mráčka smysl pouze společně s komunálními volbami. Do toho se ale vedení města nechce. Teplický primátor Jaroslav Kubera přiznal, že radní doporučili zastupitelům schválit vyhlášku jenom proto, aby tomu zabránili.

„V případě, že by se našlo dost hlasů pro to, aby se vyvolalo referendum, tak my bychom kontrovali vyhláškou, která má vyšší právní sílu, a pokud by zastupitelstvo schválilo vyhlášku, nebylo by referendum.“

Jaroslav Kubera

O červené kartě jednorukým banditům budou rozhodovat noví zastupitelé. Nařídit jim to obyvatelé Teplic v referendu nemůžou. Soud sice uznal 245 archů, které teplický magistrát vyřadil, protože aktivisté je ve stejné věci předložili před 2 lety. I v nich byly neplatné údaje a celkový počet uznaných podpisů k vyhlášení referenda nestačí.

Podobný vývoj, jen s opačným výsledkem, byl v Ústí nad Labem. Zatímco úředníci zkoumali oprávněnost podpisů v petici, zastupitelé měli se začátkem školního roku na stole zákazovou vyhlášku o hazardu. Hlavním argumentem pro její smetení byly příjmy, které město z hazardu má.

Zastupitelé úplný zákaz ve městě odmítli a uložili úředníkům vytvoření analýzy, o kolik peněz by klesly příjmy městských obvodů. Zastánci referenda stále mají naději, i přesto, že petiční archy obsahovaly podle úředníků nesrovnalosti a možné duplicity.

Vyřazení zhruba třetiny podepsaných lidí přípravný výbor napadl a uspěl. Krajský soud vyhlásil referendum o zákazu heren v Ústí nad Labem na termín komunálních voleb. Podle mluvčí soudu Lenky Lasovské magistrát přesně neurčil, jaké konkrétní údaje jsou u vyřazených podpisů chybné.

Čtěte také

„Pokud výzva neobsahuje zákonné náležitosti, tedy konkrétní označení vad a způsob, jak je odstranit, předpokládá se, jako by nebyla vydaná, tudíž se předpokládá, že podpisové archy neměly nedostatky a chyby, míníme tím podpisy.“

Tajemník magistrátu Jiří Javorčák za výsledky práce svých lidí stojí a poslal na nejbližší Správní soud v Brně kasační stížnost i návrh na odkladný účinek vyhlášeného referenda. Zcela jiná byla situace v Litvínově na Mostecku. Tam plošný zákaz hazardu ve městě platí. Vedení města chtělo i přesto uspořádat referendum, aby zabránilo možné změně vyhlášky novým zastupitelstvem. Na mimořádném jednání ale zastupitelé program neschválili a na řádném, které je naplánované na 25. září, už vyhlášení referenda není možné.

O boji s hazardem prostřednictvím zákazu heren tak v Ústeckém kraji budou moci lidé ve Štětí, Lovosicích a pravděpodobně i v Ústí nad Labem rozhodnout v referendu. Možnost zaškrtnout ano nebo ne budou mít spolu s komunálními volbami. Pokud budou výsledky hlasování platné, budou pro nové zastupitele měst závazné.

autoři: hau , sch
Spustit audio