Vypálení odvolání Ferjenčíka, když se řeší Michálek? To bych viděl jako zlejškost novinářů, komentuje Bartoš dění u Pirátů

5. listopad 2019

Štěpí se Česká pirátská strana? Proč se rozhodli podržet ve funkci místopředsedu Jakuba Michálka? Po odvysílání rozhovoru navíc rezignoval další místopředseda Mikuláš Peksa. „Jsou tam nějaké názorové proudy, ale nehovořil bych o frakcích,“ komentuje v Interview Plus předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Dodává, že „nějaký třeba i komunikační problém občas vybublá. Ale máme i členské podněty, které zvrátí rozhodnutí předsednictva, nebo se na členský podnět někdo z předsednictva nebo vedoucího odboru odvolá. Nevšiml jsem si, že by byli Piráti navenek nějak nestabilní.“

Čtěte také

Podle Bartoše i tato kauza Michálka něco přinést může, a sice že už lidé, kteří Piráty neznali, vědí, že vnitrostranické hlasování, ale i smlouvy a účetnictví mají veřejné na platformě Fórum Pirátské strany.  

Špinavé prádlo Pirátů se začalo na veřejnosti prát ve chvíli, kdy se na fóru objevily posty šéfky personálního odboru Jany Koláříkové. Místopředsedu a šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka nijak nešetřila, tvrdila, že straníkům vyhrožuje, šikanuje je a je na čase jeho chování řešit. Svůj postoj směrem k Michálkovi na fóru napsal i další místopředseda a europoslanec Mikuláš Peksa.

Konec Peksy

„Avizoval jsem svou rezignaci na druhou půlku listopadu. Vzhledem k rozhodnutí Celostátního fóra a skutečnosti, že jsem byl v neděli zvolen předsedou Evropské pirátské strany, necítím potřebu čekání prodlužovat a tímto se s okamžitou platností vzdávám funkce místopředsedy České pirátské strany,“ napsal na Twitteru Peksa.

Jeho vyjádření se objevilo až po odvysílání rozhovoru s předsedou Bartošem, přesto (ale bez vědomí oznámení rezignace) říká: „Na jednu stranu je tam nějaké gesto, podle kterého Mikuláš (Peksa) podpořil členský podnět. Na druhou stranu se můžu ptát, jak reálné a vážné to jeho vyjádření je. Když svou rezignaci, v případě neodvolání Michálka, ohlásil na konec listopadu a v prosinci končí mandát celému republikovému předsednictvu.“

Za celé své 2,5leté působení v předsednictvu Pirátů si prý Bartoš nevšiml, že by se kdy chopil nějaké zásadní iniciativy např. ve věci sociální komunikace ve straně. „Nabídnout k dispozici svůj mandát je takové skoro už jen… zbytečné gesto,“ myslí si.

Konec Ferjenčíka?

Podobně jako o Michálkovi se v posledních dnech mluvilo o odvolání dalšího Piráta, poslance Mikuláše Ferjenčíka. „Nebudu jmenovat zakladatele tohoto podnětu na fóru, ale je to enfant terrible (postrach rodiny) Pirátské strany. Byl to podle mě nesmysl a taky se ukázalo (vnitrostranickým hlasováním), že se to nedostalo ani na celostátní fórum,“ komentuje.

Čtěte také

„Takové vypálení odvolání Ferjenčíka, v době, kdy se řeší úplně jiná kauza… Díky tomu se pak dostal na titulky některých novin. To bych viděl jako zlejškost některých novinářů, kteří si chtěli jen přiložit. Přitom to vůbec nebylo relevantní,“ dodává.  

Dění kolem některých členů předseda přesto nepovažuje za nějaký vnitrostranický boj, ale za demokratickou celorepublikovou diskusi České pirátské strany.

„Je to vlastně dobrý signál. Politika totiž není jen to, co se děje ve Sněmovně, kde myslím odvádíme dobrou práci. Je taky jasné, že se musíme soustředit i na to, aby se nám nerozbíjely vnitřní vztahy a kompetenční problémy pak nenaskakovaly do nějakých osobních rovin.“  

Transparentnost nezměníme

Přestože Pirátům mnozí vyčítají nezkušenost nebo je slovy samotného Bartoše považují za bandu mladých amatérů a nadšenců, (což vzápětí rozporuje příkladem členů, kterým je 60 let, a předsedovi bude 40), nechce na otevřeném způsobu hlasování na internetu vlastně ani nic měnit.

Čtěte také

„Jedna věc, která se mi teď jen utvrdila, je volba transparentnosti. Ať si to kdo chce, jak chce, interpretuje, tak je to správná věc a je to naše DNA. V tom nebudeme měnit nic. Řada těch, co se na fóru vyjadřovala emotivními výrazy…, se určitě chytne za nos a začne přemýšlet o každém slově. Každé má svou váhu.“

Piráti prý nasadili pekelné tempo a tah na branku. „Ale nesmí to být ten instantní úspěch a strana si taky trochu může natlouct nos nebo se i zastaví růst.“ (Odhad volebního potenciálu Pirátů, podle průzkumu společnosti Median z minulého týdne, je 19 %.)

Úspěch je prý ale postavený na něčem jiném: na dobré náladě, na vzájemném respektu a respektu limitů každého jednotlivce. „Stále je u nás většina lidí dobrovolníků, přesto táhneme za jeden provaz… Vždy opakuji toto sportovní heslo: Vyhraj, nebo se pouč, ale neprohrávej. To bychom si z (posledních kauz) měli odnést, a taky řešit problémy, které se teď odkryly, nebo ty dlouho neřešené.“

Piráti vs. ANO

Piráti se podle říjnového simulovaného výsledku voleb STEM pohybují s 12,2 % na druhém místě, volby by ale vyhrálo hnutí ANO (33,1 %). Jak se chtějí výsledku ANO přiblížit? „My jsme se rozhodli dělat politiku jinak než ANO,“ odpovídá Bartoš.

Čtěte také

„Andreji Babišovi (ANO) je dost jedno, kterých 30 % lidí ho zvolí… Sice tady vytváří iluzi silného Česka, což ale není ani podle čísel pravda. Začínal jako strana středu, oslovoval podnikatele, pak udělal jakési kroky,… nasadil politiku Orbánovského typu, nafotil se s tureckým prezidentem Erdoganem…“

„Pro mě je důležité, aby to, co děláme, byla dobrá politika. A když děláte věci dobře, tak taky vycházíte z opravdových dat a ne z grafů, které si sami vytvoříte.“

Nejdůležitější je podle Bartoše to, jak se tady lidem daří a jak se jim v Česku žije nebo jaké mají jistoty, například ve vzdělávání. „To je vektor, který Babiš vůbec neřeší, protože jen šermuje s grafy. Místo toho, aby si poslechl příběhy obyčejných lidí,“ dodává.   

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.

Související