Vydrží Donald Rumsfeld?

10. květen 2004

Nejvyšší představitelé americké vlády a republikánské strany se o víkendu semkli kolem ohroženého ministra obrany Donalda Rumsfelda a odmítali stále velmi silně zaznívající požadavek ze všech stran na jeho rezignaci kvůli týrání iráckých zajatců. A dalo by se říci, že ministr Rumsfeld předtím celkem obstál během své veřejné výpovědi před skupinou členů Kongresu, kterou v pátek večer našeho času vysílalo v přímém přenosu do světa hned několik západních televizních společností.

Osobní podpora prezidenta Bushe a ostatních členů vlády, jaké se v souvislosti s tím ministru Rumsfeldovi dostalo, tak poněkud zvýšila jeho naděje na přežití nynější politické krize, ale skandál s týranými a zneužívanými iráckými vězni ještě ani zdaleka nekončí a těžko odhadnout, co může přinést v příštích dnech.

Sám Donald Rumsfeld během svých odpovědí na otázky kongresmanů naznačil, že existuje rozsáhlá fotodokumentace z iráckých věznic, která dosud nebyla zveřejněna a která dokazuje, jak odporně a nelidsky tam bylo se zajatci zacházeno a není proto vyloučeno, že se brzy na veřejnosti objeví další fotografie a filmové záběry, za něž bude muset americký ministr obrany - jako nejvyšší představitel amerických vojsk v Iráku - převzít osobní odpovědnost.

Má se za to, že jde o nahrávky digitální videokamery a o stovky fotografií mučených iráckých vězňů. Kdyby se postupně ukázalo, že to nebyly jen ojedinělé výstřelky několika sadistů mezi dozorci, kteří svévolně překračovali své pravomoci, ale o mnohem širší a častější jev, způsobený třeba špatnou organizací a nedostatečnou přípravou americké armády, mohlo by se zneužívání vězňů považovat za skutečně systémovou chybu a v tom případě by se ministr obrany ve funkci určitě dlouho neudržel. To ale zatím tak úplně jasné není.

Vice-prezident Dick Cheney, který mimochodem kdysi také sloužil ve funkci ministra obrany, o Rumsfeldovi řekl, že je to - cituji - "nejlepší ministr obrany jakého kdy Spojené státy měly" a že by mu lidé "měli teď dát pokoj a nechat ho pracovat".

Podobné pochvaly se mu dostalo i od poradkyně prezidenta v otázkách národní bezpečnosti Condoleezy Riceové, která o Rumsfeldovi řekla v rozhovoru pro deník New York Times, že "dělá dobrou práci v jednom z nejnáročnějších období americké historie" a potvrdila, že se nadále těší "největší možné" podpoře prezidenta.

Debata kolem skandálu ale pokračuje. Armádní generál ve výslužbě, který usiloval o nominaci Demokratické strany na úřad prezidenta, Wesley Clark, v jedné televizní diskusi poukázal na to, jak tento skandál poškozuje zájmy Spojených států na Blízkém Východě: "jde především o to, jak jsou tam vnímány Spojené státy a jak vážně se staví vůči této věci," podotkl Clark a dodal, že by to bylo vlastně "velmi vlastenecké", kdyby Rumsfeld rezignoval.

Proti těmto argumentům se ovšem postavil například předseda senátního výboru pro armádu a bezpečnost John Warner, který řekl, že rezignace ministra obrany by nyní naopak vnesla do operací na Blízkém Východě velký zmatek. A předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Pat Roberts poznamenal, že zatím neexistuje důkaz, podle něhož by byl Rumsfeld za skandál osobně odpovědný.

V současné době probíhá v americké armádě asi 30 vyšetřování těchto případů. Sedm osob už bylo obviněno z trestných činů a šest dalších dostalo důtku. Příští středu, 19. května, se uskuteční v Bagdádu první vojenský soud s jedním z amerických vojáků, kteří sloužili ve věznici Abu Graib. Předstoupí před něj jistý Jeremy Sivits, obžalovaný už v březnu za špatné zacházení s vězni a zanedbávání vojenských povinností. A další procesy budou pravděpodobně brzy následovat.

Teprve vypořádání s těmito případy by mohlo alespoň částečně napravit poškozenou reputaci americké armády a do jisté míry oslabit škody, které skandálem vznikly. Morální újmu a ztrátu tváře to ale nikdy úplně nevynahradí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio