Vychází výbušná kniha o Donaldu Trumpovi a jde o velmi nelichotivý portrét

6. září 2018

Mentální schopnosti nejmocnějšího světového politika prý odpovídají úrovni žáka základní školy. Urážkami nejtěžšího kalibru častuje své nejbližší spolupracovníky. A také mu chybějí znalosti o zcela elementárních věcech.

Tohle všechno se lze dočíst o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi v nové knize proslulého novináře Boba Woodwarda, která pod názvem Strach: Trump v Bílém domě, vychází ve Spojených státech v úterý 11. září. O jejím obsahu referují stránky americké stanice CNN, jež spolu s dalšími médii měla možnost se se svazkem seznámit v předstihu.

Personál ukrývá před prezidentem dokumenty

A narazila na šokující zjištění. Podle portálu je však nutné brát je vážně. Woodward, který vychází ze stovek hodin rozhovorů s lidmi z prezidentova nejbližšího okolí, totiž není jen tak někdo. Proslul už v 70. letech minulého století, kdy spolu s kolegou z listu Washington PostCarlem Bernsteinem odhalili skandál s nelegálními odposlechy. Aféra Watergate nakonec v roce 1974 vedla k pádu prezidenta Richarda Nixona.

Ve Woodwardově knize se mimo jiné píše, že nejbližší Trumpovi spolupracovníci přijali v Bílém domě mimořádná opatření zaměřená na eliminaci některých prezidentových nápadů a rozhodnutí. Dospělo to prý tak daleko, že odstraňují z jeho stolu některé dokumenty v obavách, aby je nepodepsal.

Trump s kapacitou desetiletého chlapce

Woodward čerpal z rozhovorů s lidmi z prezidentova týmu, kteří se však rozmluvili jen pod podmínkou anonymity. CNN na základě jeho literárního díla konstatuje, že někteří klíčoví poradci považují prezidenta za hrozbu pro národní bezpečnost. Bývalé, ale i současné vysoce postavené představitele administrativy vážně znepokojuje Trumpovo chování, které se údajně vyznačuje „náladovostí, neznalostí a sklonem ke lhaní“.

Personální ředitel Bílého domu John Kelly si podle Woodwarda nebere žádné servítky. Před zaměstnanci prezidentského úřadu prý Trumpa popsal jako „idiota“, který je „nepříčetný“. „Žijeme ve městě bláznů,“ měl také Kelly zhodnotit styl Trumpovy vlády. A kniha tvrdí, že podobný pohled zastává i ministr obrany James Mattis, podle něhož prezidentova myšlenková kapacita odpovídá znalostem desetiletého dítěte.

Nechápavý svědek vyšetřování své osoby

Kritikou na adresu Donalda Trumpa prý nešetřil ani jeho někdejší osobní právník John Dowd. Ten si údajně myslí, že by prezident mohl skončit za mřížemi, pokud by přeci jen vypovídal před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Někdejší ředitel FBI se zabývá možným ruským ovlivňováním prezidentské předvolební kampaně v USA, píše CNN.

Donald Trump

List Washington Post v tomto kontextu upozorňuje, že Trump přitom nechtěl, aby vypadal jako zbabělec, pokud by se výslechu nepodrobil. „Budu opravdu dobrý svědek,“ měl prezident říci Dowdovi. Právník však byl jiného názoru. „Pane prezidente, obávám se, že vám už prostě nemohu pomoci,“ prohlásil prý poté, co se Trumpa pokoušel připravit na Muellerovy dotazy. A den nato Dowd ze své funkce odstoupil.

Atentátník na nejvyšší úrovni

Woodwordova kniha tak je velmi nelichotivým portrétem, poznamenává washingtonský deník. Trump je vylíčený jako člověk zcela ochromený strachem z pokračujícího vyšetřování ruského vlivu na předvolební kampaň.

Svazek rovněž tvrdí, že Trump po údajném chemickém útoku syrských vládních sil na civilisty v dubnu 2017 ministru obrany Mattisovi za použití vulgárních slov de facto nařídil atentát na syrského prezidenta Bašára Asada. Šéf resortu obrany prý nicméně místo toho přišel jen s plánem na omezený nálet.

Výbušné dílo držitele Pulitzerových cen

Woodwardovy teze, že Trumpova vláda je ve stavu „nervového kolapsu“, korespondují s některými předešlými líčeními. Obraz chaosu a zmatku už počátkem roku nabízela kniha Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domunovináře Michaela Wolffa.

Autor nejnovějšího výbušného díla, pětasedmdesátiletý Bob Woodward, mimo jiné napsal ceněné biografie amerických prezidentů, včetně Billa Clintona, George W. Bushe a Baracka Obamy. I proto bude mít jeho současná kniha zřejmě ještě daleko větší dopad než Wolffův svazek, domnívá se WashingtonPost. Woodward je ostatně dvojnásobným držitelem Pulitzerovy ceny.

Trump se brání, ministr zapírá

A jak na zveřejněné úryvky reaguje samotný hlavní protagonista knihy? Donald Trump ve svých veřejných prohlášeních, a také ve svých oblíbených tweetech, hovoří o „snůšce lží a falešných zdrojů“. Například popírá, že by své spolupracovníky urážel.

Prezident také vyjádřil podezření, že Woodward pracuje pro Demokratickou stranu, a že vydání knihy načasoval tak, aby dílo poškodilo republikány v listopadových volbách do amerického Kongresu. James Mattis a John Kelly pak rezolutně odmítli, že by byli autory citovaných výroků, informuje Washington Post.

Autorova důvěryhodnost je přesvědčující

V pohledu stanice CNN se nicméně vzhledem k informační hodnotě knihy, založené na obsáhlých rozhovorech s čelnými představiteli Trumpovy administrativy, nabízí řada otázek. Například: Jak mohou lidé, kteří pohrdají prezidentem, spustit bouři a poté pokračovat ve své práci jako kdykoliv předtím?

Je rovněž pravda, že již v minulosti někteří kritici zpochybňovali metody Boba Woodwarda. „Ale jeho důvěryhodnost a celoživotní oddanost novinářské práci nás přesvědčuje o tom, že se ohromující odhalení zakládají na pravdě. A ti, které zkušený a respektovaný žurnalista zpovídal, dluží veřejnosti přinejmenším vysvětlení,“ píše na svých stránkách americká stanice CNN.

autor: Jana Šmídová
Spustit audio

Související