Všechny chobotnice jsou jedovaté

17. duben 2009

Dnešní chobotnice, sépie a krakatice zřejmě měly společného předka, který jim odkázal celý arzenál chemických zbraní.

Pokud nepočítáme staré zkazky o obřích kalmarech, požírajících námořníky, jsou jedinými hlavonožci schopnými usmrtit člověka modře kroužkované chobotnice z rodu Hapalochlaena. Dosahují velikosti golfového míčku, ale disponují velice účinným neurotoxickým jedem, na který neexistuje protilátka. Nová studie ovšem ukázala, že jed není jen výsadou chobotnice kroužkované a dalších tří druhů rodu Hapalochlaena. Tým australských a belgických vědců zkoumal vzorky tkáně různých druhů hlavonožců z moře kolem Hong-kongu, Korálového moře, Antarktidy a Velkého bariérového útesu v Austrálii.

Výsledky studie ukázaly, že jedovaté jsou všechny studované druhy chobotnic a sépií, stejně jako některé druhy krakatic. Analýza genů ukázala, že jed je zřejmě dědictvím po společném předkovi všech hlavonožců, který vlastnil celou sadu genů jedovatých proteinů. Do tohoto základního chemického arzenálu si jednotlivé druhy hlavonožců během evoluce přidávaly ještě další jedovaté proteiny. Podle autorů studie jed hlavonožcům slouží zejména při lovu kořisti - například dokáže ochromit mlže, kterým pak chobotnice snadno rozevře lasturu.

Výsledky studie publikuje časopis Journal of Molecular Evolution.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.