Volodymyr Vjatrovyč: Ukrajinské 20. století. Utajované dějiny

16. září 2022

Historik Volodymyr Vjatrovyč vypráví o minulosti Ukrajiny mezi lety 1918 a 1991. Přináší neobyčejné peripetie obyčejných lidí, vůdců ilegality i politických vězňů a jejich rodin.

Vjatrovyč vám přibližuje výzvy, kterým čelili vojáci a partyzáni, vypráví o fantastických obviněních těch morálně nejnižších vyšetřovatelů proti největším spisovatelům své doby. Zpřístupňuje kdysi tajné a donedávna zatajované příběhy a přístupnou, čtivou a názornou formou odhaluje často překrucované stránky dějin Ukrajiny 20. století.

Čte: Martin Sláma
Připravila: Hana Svanovská
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Rita Kindlerová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 2. 9. 2022
Vydalo nakladatelství Academia v Praze roku 2020.

Volodymyr Vjatrovyč (1977) je ukrajinský historik zabývající se osvobozeneckým hnutím na Ukrajině. Působil jako ředitel Archivu SBU, který byl otevřen všem zájemcům a badatelům ze zahraničí. Pracoval také v Harvard Ukrainian Research Institute. V letech 2014–2019 působil jako ředitel Ukrajinského ústavu národní paměti.

Od roku 2019 je poslancem ukrajinského parlamentu za stranu Evropská solidarita. Vystudoval historii na lvovské univerzitě, publikuje studie i populárně vědné texty o dějinách Ukrajiny 20. století. V současnosti je příslušníkem ukrajinské domobrany.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autoři: Alena Blažejovská , Hana Svanovská
Spustit audio

Související