Volby do mediálních rad potřebují změnu, říká senátor Smoljak. Systém není potřeba měnit, oponuje poslanec Juchelka

7. únor 2020

Probíhá volba radních Českého rozhlasu a České televize. Poslanci volebního výboru oznámili 18 finalistů do televizní rady a 6 do té rozhlasové. Kdo obsadí celkem 8 míst, rozhodně Poslanecká sněmovna za týden. Je ale systém volby radních spravedlivý? Neměly by o složení rozhodovat také jiné instituce, například Senát?

Nezávislý senátor za STAN David Smoljak si myslí, že systém volby potřebuje změnu, naopak místopředseda hnutí ANO a poslanec Aleš Juchelka jeho návrh považuje za kádrování a prosazování jednoho názoru.

„Systém volby funguje 20 let a já potřebu cokoliv měnit nemám. Volba všech radních opravdu probíhá zespodu. Například všichni členové Rady České televize jsou voleni z různých regionálních, sociálních a kulturních institucí,“ říká v pořadu Pro a proti poslanec a místopředseda hnutí ANO Aleš Juchelka.

Nikdo se prý nesnaží ovládat skrze radu Českou televizi. „Radní nemají ani možnost zasahovat do vysílání, programu, výběru moderátorů. Je to jen kontrolní orgán, který hlídá management ČT z mnoha hledisek: může volit a odvolávat nejen generálního ředitele, ale dělat i další kroky.“

Senátor Smoljak a další chtějí opět začít kádrovat a vybírat ty správné organizace, které budou nominovat radní... Možná to jsou nějaké univerzity nebo spřátelené neziskovky Senátu... Které budou ty správné nebo nesprávné organice, které budou nominovat členy do rad?
Aleš Juchelka

Chválí, že jsou v radě zastoupeni třeba zahrádkáři, dobrovolní hasiči nebo Sokolové. „Tyto organizace mají právo se podílet na veřejné službě. Pan Smoljak a někteří senátoři by z toho rádi udělali nějakou elitářskou záležitost, kde by byl jen jeden názorový proud.“

„Chtěl bych ale, aby v radě byly různé názorové proudy...  Vybíráme kandidáty tak, aby tam byly různé názorové proudy a už vůbec ne, abychom někoho z diskuze vylučovali,“ vysvětluje Aleš Juchelka (ANO).

Provázanost s vítězem voleb

„Systém volby potřebuje změnu... Klíčové je změnit dosavadní praxi, protože rady by měly zastupovat veřejnost, ale zatím se politici snaží udělat z nich vlastní nástroj,“ tvrdí senátor David Smoljak (nestraník za STAN).

Podle něj politici považují televizi za svou a snaží se svůj vliv na ni upevnit. „Rady mají ale být zástupci veřejnosti a my víme, že dost často politické strany nominují své zástupce a teprve pak pro ně hledají organizaci, která je formálně bude nominovat. A to je špatně.“

Nebudu to ani já, ani vy, pane poslanče, kdo bude nominovat členy rad. Budou to zákonodárci Parlamentu České republiky, kteří určí podobu zákona, i které organizace mají být v radě zastoupeny.
David Smoljak

V tuto chvíli by prý stačilo respektovat 20 let starý zákon. „Jeho smyslem bylo posílit nezávislost rad na politické moci. Ze všech aspektů toho zákona vyplývá, že radní má jednak kontrolovat veřejnou službu a jednak garantovat nezávislost média.“

„Kandidáty do rad měly nominovat respektované společenské, profesní a další organizace a instituce přímo na základě zákona, jako je tomu v Německu. Není ale politická vůle, takže navrhujeme novelu, která by pravomoc rozprostřela na obě komory parlamentu a provázanost s vítězem voleb trochu naředila,“ shrnuje David Smoljak (nestraník za STAN).

Spustit audio

Související