Vojtěch Kotecký: Společnost se polarizuje. Chybí ten, kdo by udělal centristickou dohodu

1. květen 2019

Zoolog, publicista a analytik Vojtěch Kotecký se řadu let věnuje klimatickým změnám a ochraně životního prostředí. „Příjemně mě překvapila pozitivní reakce společnosti,“ říká o studentské stávce za klima, která proběhla po celém světě 15. března.

„Nemyslím, že stávka může být zlomem. Tyto věci se ostatně neřeší zlomy, ale dílčími impulsy. A tohle byl jeden z mnoha, které do společenské konverzace přispěly. Na posunu diskuze je velmi přínosné, že jsme o tom přestali uvažovat jako o důležité věci odtažené od našich životů.“ 

Petr Pyšek: Celá devadesátá léta se ochrana přírody považovala za něco, co jen brzdí ekonomiku

Petr Pyšek, biolog

Petr Pyšek patří jako ekologický botanik zaměřený na invazivní rostliny mezi nejcitovanější vědce ve světovém měřítku. „Myslím, že si veřejnost v Česku práce lékařů a vědců váží a má k ní respekt,“ říká.

Podle něho teď o klimatických změnách uvažujeme jako o procesu, který se bezprostředně týká nás a našich domovů. Kotecký silně vnímá postupnou polarizaci společnosti, která olivňuje také ekologii.

„Přibývá lidí, kteří mluví daleko levicově vyhroceněji, než bylo na levici zvykem v posledních 20 − 30 letech. I pravice mluví vyhroceněji a chybí střed kompromisu, který utvářel naši společnost v posledních několika desetiletích. Vytrácí se ten, který by udělal centristickou dohodu,“ říká a dodává:

„Považuji to za velký problém a bariéru k řešení i ekologických problémů. Mnoho věcí se nám právě v posledních desetiletích podařilo posunout k něčemu lepšímu. Například snížení emisí v ovzduší nebo ochranu ozonové vrstvy.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Vojtěchem Koteckým. Analytik bude ještě hovořit například o proměnách české energetiky.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.